Hur bilar med AWD handtag i svart is?

Navigera din bil på hala vägar kan visa sig vara en förrädisk uppgift. Detta gäller speciellt bilar med drive-tåg som är illa rustade för att bibehålla grepp på is. Traditionella fyrhjulsdrift-system är konstruerade för makt och enkel acceleration. Men gör de inte alltid excel på svart is. AWD Basics

skillnad grundläggande fram och bak-hjul drivsystem, fyrhjulsdrift (AWD) är konstruerad för att driva fordonet med båda hjulen. Den effekt som skapas i motorn omvandlas till framåt energi, som självständigt leds in alla fyra hjulen. Med AWD, påverkar vad ett hjul kommer att påverka resten. När ett däck slirar och förlorar dragkraft, kommer de andra tre följa efter.
AWD Performance

Traditionella fyrhjulsdrivna fordon ger utmärkt antispinnsystem på oländig terräng. AWD-systemet är utformat för att leverera mer vridmoment till hjulen. Detta gör det möjligt för fordonet att makten över olika typer av robusta körning ytor. Dock är grundläggande AWD inte så väl rustade för halka eftersom det är oländig terräng.
Black Ice

Svart is, även känd som tydlig is eller bländning is, sker då temperaturen av beläggningen sjunker under fryspunkten (32 grader Fahrenheit) och den omgivande luften är över fryspunkten. Detta gör att vattnet omedelbart frysa på trottoaren och skapa en till synes osynligt skikt av is som i hög grad kan påverka dragkraft. Detta lager av is kan bildas från snöslask, regn eller smält snö. Svart is är särskilt förrädisk för förare eftersom det ofta nästan omöjligt att upptäcka under körning. Addera AWD på Black Ice

Alla hjuldrivna fordon visa sig vara effektivare än framsidan eller bakhjulsdrivna bilar på svart is. Den extra kraften som till däcken främjar lättare acceleration. Dock är all-wheel drive inte till stor hjälp när det gäller övergripande bromskraft på svart is. Vid bromsning i en all-wheel drive fordon på isiga vägförhållanden, är ingen ström går till något av hjulen. Detta liknar en grundläggande fram-eller bakhjulsdrift systemet. Det gör bilen mer benägna att glidning eftersom det inte längre kan greppa den isiga ytan.
Solution

alltid mycket försiktig när du kör på svart is. Om du plötsligt börjar glida, ta bort foten från av acceleratorn. Fortsätter att driva fordonet kommer bara att förvärra din förlust av kontroll. Om du behöver komma till ett stopp på svart is, upprepade gånger trycka dina bromsar. Lätt att peka på dem kommer att hjälpa dig att få bättre kontroll över fordonet. Slamming på bromsarna kommer att orsaka en fullständig förlust av dragkraft som kan leda till en spin-out.

.from:https://www.motorfordon.com/bilar/driving-safety/drivers-education/145484.html

Previous:
Next:

Drivrutiner Utbildning

 

Copyright (c) https://www.motorfordon.com Svenska Bil All rights reserved.