Svenska Bil >> bilentusiaster >> Classic Cars >> Content

Information om 1961 års Jaguar

Med sitt emblem av en hoppa jaguar och ett rykte för att bygga lyxbilar med höga prestanda och utseende mördare, är Jaguar en brittisk ikon. Från 1948 Mark IV och 1992-1994 XJ 220 - som höll världsrekordet för snabbaste serietillverkade bil - till den moderna utbud av X-typ, XF, flaggskeppet XJ och XK stora bilar tourer, Jaguar bilar har alltid varit i en klass för sig. 1961 modellerna var inget undantag. Modeller

Mark IX var Jaguars flaggskepp full storlek lyx sedan mellan 1959 och 1961. År 1961 ersattes den av Mark X, om båda modellerna producerades det året. Medan Mark 2 fortsatte att fylla mid-size kategori, var den stora release i 1961 E-Type. Denna sportbil var en av Jaguars största framgångar och var rankad som världens vackraste bil av Daily Telegraph, medan Sports Car International magazine betygsatt det först bland de bästa sportbilar från 1960-talet. Ett dussin lätta versioner producerades också, från vilka endast nio kvar i 2010. Dessa är bland de mest eftertraktade bilarna i världen av samlare.
Funktioner

Alla dessa modeller var bakhjulsdrift, och alla presenterade tung användning av läder och trä i inredningen. Jaguars presenterade också fyra hjul power-assisted disc-bromsar, en funktion ovanligt på den tiden, även servostyrning var vanligt i lyx och prestanda bilar då. E-Type presenterade dessutom oberoende coil-spring fjädring bak, vilket resulterar i smidigare hantering.
Motorer

Mark IX hade en 3.8L (3891cc) 220hk DOHC Straight-6 motor, vilket ger en toppfart på 114 km /h och en 0 till 60 mph acceleration på 11,3 sekunder, medan bränner 15,2 miles per gallon. The Mark X hade samma motor, med smärre prestanda varians på grund av skillnader i formen och storleken av de två modellerna. The Mark 2 kom med 2.5L, 3.4l och 3.8l rak-6 alternativ motor, med 220hp 3.8L modellen kan nå upp till 125 km /h och accelererar från 0 till 60 mph på bara 8,5 sekunder. E-Type är 3.8L DOHC Straight-8 motor producerade 256bhp och nådde hastigheter upp till 149,1 mph, acceleration från 0 till 60 7,1 sekunder och förbrukar 17,7 mpg bränsle. Addera Estetik

1961 modell av Mark IX, med dess vertikalt långsträckt grill, starkt uttalade kurvor och bakskärm puckel, framstår som den sista modellen med en riktigt klassisk look, som sin efterträdare - Mark X - stödde en mer modern look. Den senare, med sina fyra rundade strålkastare, blev den första bilen som presenterar den samtida Jaguar ansiktet. Men det var också den sista att ha rikligt träslöjd. E-Type är långsträckt huv, "mun" öppning grill, aluminium-trimmade konsol och paneler och valfria krom-ekrade hjul gav det ser ut som gjorde Enzo Ferrari själv kallar det den vackraste bilen som någonsin gjorts.

Vintage Racing

1961 Jaguar E-Type har använts i stor utsträckning i vintage racing turneringar. Enligt Seriouswheels.com, är E-type den perfekta racerbil för vintage raser på grund av dess ideal effekt-vikt-förhållande och utmärkta köregenskaper. Typiskt, Jaguar E-typer som används i vintage race turneringar har uppgraderingar gjort på främre och bakre bryta system och fjädring, och är integrerade med en fyrväxlad växellåda. När en Jaguar E-Type är racing i alla händelser kommer många vintage bilentusiaster och Jaguar samlare kommer oundvikligen till tävlingen, på grund av dess "legendariska" status.

.from:https://www.motorfordon.com/bilar/car-enthusiasts/classic-cars/90416.html

Previous:
Next:

Classic Cars

 

Copyright (c) https://www.motorfordon.com Svenska Bil All rights reserved.