Så här kontrollerar du felaktiga ramlager

Fordonsindustrin förbränningsmotor har en vevaxel, stavar och kolvar som huvudkomponenter. Stavarna och vevaxel roterar ömsesidigt om skyddsanordningar lagerhylsorna som ger en friktionsfri tätning mellan metallytorna. Huvudlager ärmar finns i två halvmåneformade sektioner, en som sitter inuti ramlageröverfallet och en som sitter i motorblocket. Vevaxeltappen snurrar inom två. Huvudlagren har kylkanaler som smörjer tidskriften. Ramlager kan bära med normal ålder, eller bli urkärnade och hopskäming med otillräcklig smörjning. Kontroll viktigaste dåliga lager kräver en process för eliminering. Saker du behöver
Ägarens reparation Rags manuella
Oil (om tillämpligt) katalog Stetoskop
Timing ljus
Assistant Review Hylsnyckelsats
Ratchet Floor skiftnyckel
jack
Jack står
Oljetråg
Breaker bar
Plastigauge kit
Visa fler instruktioner
1

Placera fordonet i parken eller neutrala, beroende på din växellåda typ. Ställ i nödbromsen och höja huven. Starta inte motorn. Dra oljestickan och använd en trasa för att torka av den. Sätt tillbaka det och dra upp det. Flytta mätstickan i solljus och kontrollera eventuella metall reflektioner i oljan. Metallspån i oljan med vara den första indikationen på huvudlagret material som faller av, även om det kunde härröra från stången kullager, cam lager eller ringar.
2

Kontrollera "Full" oljenivån linjen på mätstickan. Om låg, tillsätt tillräckligt med olja för att föra den till full kapacitet. Starta motorn och låt den når normal arbetstemperatur. Titta på din olja tryckmätare, eller olja varningslampa, om sådan finns. Se din bruksanvisning för korrekt oljetryck i pounds per kvadrattum för ditt fordon. Addera 3

Höj motorns varvtal till en snabb tomgång. Om oljetrycket lyder under det normala, kan det tyda på ett problem med huvudlagren, spärra eventuella fel med oljan kvalitet och oljefilter. Det kan också indikera ett vevstakslager som har snurrat på tidskriften.
4

Stäng av motorn. Anslut de positiva och negativa ledare av ett stroboskop till positiva och negativa polerna på batteriet. Kläm tidpunkten bly ljus plugg på din nej. 1 cylinder. Se din bruksanvisning för dess plats.
5

Starta motorn och peka timingen ner mot vevaxeln. Lyssna efter några tunga knock eller clunk kommer från motorn. Om du har en stav eller bärande knock, kommer tidpunkten blinka två gånger för varje knackar ljud. Om det blinkar en gång för varje knackning, har du ett problem ventilstyrning.
6

Stäng av motorn. Använd en domkraft för att lyfta den främre delen av fordonet och placera två pallbockar under ramen. Lyft den bakre delen av fordonet och placera två pallbockar under bakre ramen. Skjut under fordonet och don en bil stetoskop.
7

Instruera en assistent för att starta din motor. Placera stetoskop dynan mot botten av oljetråget och lyssna efter någon clunking eller knackar ljud. Har din assistent rev motorn några tid för att öka belastningen. En knackning på denna plats indikerar en stav eller huvudlager misslyckande.
8

Använd en socket och skiftnyckel för att ta bort bultarna som håller någon värmesköld eller hasplåt under oljetråget. Ta bort skyddet. Om du har en strukturell tvärbalk i vägen, använd ett uttag för att ta bort skruvarna och dra tvärbalken nedåt. Ta bort någon annan del som hindrar tillträdet till en oljetråget locket. Använd en hylsa för att ta bort avtappningspluggen och låt oljan rinna i en kastrull. Använd en hylsa och förlängning för att lossa alla skruvar oljetråget. Dra pannan fri.
9

Lossa och ta bort den genom bultarna på motorfästen motor med uttaget om du inte har tillräckligt med utrymme för att dra oljetråget ut. Placera golvet jack under bell bostäder eller vevaxeln spjället för att lyfta motorn upp 3 till 4 inches för clearance --- inget högre. Ta bort oljetråget.
10

Montera en socket och breaker bar på en ramlageröverfall bulten och lossa den ett par varv. Växla till den andra bulten på samma bäring locket och lossa den några varv. Alternativa lossa båda bultarna tills du har tagit bort dem. Dra ramlageröverfallet utanför vevaxeltappen och inspektera lagerhylsa. Hylsan bör inte ha några djupa spår, gropar eller skämd missfärgning.
11

Torka vevaxeltappen och lageröverfall bort med en trasa. Placera en remsa av plastigauge inuti lageröverfallet, enligt satsens bruksanvisning. Placera det bakre lagerhuset över vevaxeltappen och skruva de viktigaste bultar lagerhuset i hand. Hänvisa till din ägarens reparationshandbok för rätt moment, i foot-pounds, krävs för huvudlagren. Använd en momentnyckel för att dra de viktigaste bultarna, men gör det i steg, alternerande mellan varje bult för att få en jämn skärpa trycket på locket.
12

Lossa de viktigaste bultar lageröverfall med en sockel och dra av lageröverfallet av. Använd satsen mätare för att mäta den krossade tjocklek plastigauge. Se din bruksanvisning för tillåten rätt tjocklek, anges i tusendels tum. Slitna ramlager kommer att visa en lägre-än-normal tjocklek läsning och måste bytas.
13

Kontrollera alla dina ramlager på detta sätt, en i taget. Anteckna alla mätningar och jämföra dem med dina specifikationsgränser. Byt ut eventuella uppenbarligen slitna lager, eller de som inte krossar till rätt tjocklek enligt plastigauge kit förfarandet. Glöm inte att du åt lagrens lock när du installerar de gamla lagren eller ersätta dem med nya.

.from:https://www.motorfordon.com/bilar/auto-repair/diagnosing-car-problems/68034.html

Previous:
Next:

Diagnostisera bil problem

 

Copyright (c) https://www.motorfordon.com Svenska Bil All rights reserved.