Radialdäck: Olika typer

Auto och lastbilsdäck kan innehålla två typer av konstruktion: Bias-ply och radial. I bias-ply däck de stållinor som förstärker däcket körs i ett korsvis sätt över hela längden av däcket. I radialdäck, å andra sidan, de stålkorderna löpa vinkelrätt mot riktningen för däckets rotationsriktning. Detta gör att däcket klarar större belastningar och håller längre. Idag, den stora majoriteten av däcken är radials. Passenger-runt-däck

Passagerare all-season däck finns i de flesta personbilar som säljs runt om i världen. Dessa däck ger upp vissa prestanda, utan de är utformade med komfort, säkerhet och hållbarhet i åtanke. Lika viktigt är att de lämpar sig för alla väderförhållanden. Eftersom de flesta konsumenter inte byter sina däck under vintern, måste all-season däck klara regn, snö och is. Därför har de djupa och flera spår (även kallade "trådar") för att kanalisera bort vattnet från kontaktytan (den del som är i kontakt med vägen) och måste bytas då dessa spår har i stort sett utsliten.

Lätt lastbil /SUV-runt-däck

All-season däck som är avsedda för lastbilar har liknande prestanda i att de måste utföra under olika väderförhållanden och tillräckligt länge för att göra dem ekonomiskt lönsamt. Kräver dock tyngre för lastbil /stadsjeepar jämfört med personbilar dessa däck är större och deras gängor blir djupare. Den kontaktyta av dessa däck är också större för att få tyngre fordon att stanna inom ett acceptabelt avstånd när föraren bromsar.
Högpresterande däck

högpresterande däck är oftast monterade på sportbilar, även om de kan hittas på sportigare SUV-och lastbilsmodeller också. Dessa däck har mjukare material, vilket grepp vägen bättre för högre kurvtagning och bromsförmåga, men därför att de slits ut fortare och måste bytas ut förr. Performance däck har också färre spår och bör ersättas med vinterdäck under kalla årstider.
Vinterdäck

Vinterdäck ge upp en del sommar prestanda, och är ofta lite bullrigare, för bättre grepp och ökad säkerhet i hårt väder. Sådana däck har hårdare material som deformeras mindre vid kurvtagning och djupare och större spår som kan mer effektivt kanalisera vatten från kontaktytan på däcket. Vinterdäck fungerar betydligt bättre i regn, lera och snö.
Run-flat däck

En relativt ny innovation, run-flat däck kan fortsätta att bära vikten av ditt fordon för stora avstånd även om de punkteras och tappar all luft inuti. Dessa däck har en styv sidovägg som inte böjer under tyngden av fordonet och bär fordonets laddningen även med ingen luft inuti. Run-flat däck kostar mer och är lite mindre bekväm under normal körning, eftersom de styva sidoväggar överföra mer av vägens ojämnheter till hytten. Men de kan komma i ganska praktiskt när du har en punktering och skulle mycket hellre köra till närmaste bensinstation, istället för att ersätta dem omedelbart.

.from:https://www.motorfordon.com/bilar/Aftermarket/tires/98165.html

Previous:
Next:

Däck

 

Copyright (c) https://www.motorfordon.com Svenska Bil All rights reserved.