Aluminium Rotorer Vs. Gjutjärn Rotorer

Broms-tekniken har kommit långt sedan de första auto ingenjörer lindade ett läderbälte runt en stål trumma och åt det för att bromsa bilen. Över ett sekel senare, har vi bromsbelägg tillverkade av sintrad brons, vätska gjord av flytande silikon och rotorer gjorda av allt från gjutjärn till syntetisk diamant. Någonstans däremellan är aluminium rotorer, som är en förbättring jämfört med järn rotorer i alla utom en något viktigt område. Bromsning Grunderna

Skivbromsar fungerar genom att omvandla kinetisk energi - rörelse - till värmeenergi. De gör detta genom att klämma en snurrande rotor metall broms mellan ett par stationära friktionsbelägg. Men att värmeenergi inte bara gå bort - det suger i rotorn och angränsande komponenter, och slutligen sprids i luftströmmen. Snabb spridning är ett måste, eftersom bromsarna kan lätt sväva till 1.000-plus grader i gatubelysning, och två gånger att i racing applikationer.
Ofjädrad vikt

Aluminium gör har ett par saker som talar för den, men särskilt vikt. Aluminium väger ungefär en tredjedel av vad gjutjärn gör, vilket är särskilt användbart när du tittar på den ofjädrade vikten. "Ofjädrad vikt" avser dödvikt sitter rätt på däcken, i motsats till vikten inte kontrolleras av fjädring. Lägre ofjädrad vikt innebär mindre belastning på fjädrarna och stötdämpare, mindre belastning på suspension innebär att du kan använda mjukare fjädrar och stötdämpare, vilket i sin tur innebär att du inte behöver offra komforten för hantering tapperhet
<. br>
rotationströghet
p Det finns en annan sida av bromsskivan betydelse när det gäller vikt, och att en del har att göra med rotationströghet. En bromsrotor fungerar som ett svänghjul, lagra mekanisk energi. Svänghjulet försöker alltid att hålla hastigheten, motstå både acceleration och retardation. Lättare aluminium rotorer minska denna svänghjulet effekt, vilket bidrar till att öka prestanda i fråga om både acceleration och inbromsning. En snurrande rotor fungerar också som något av en gyroskopiska stabilisatorn, vilket innebär att en tyngre järn man ökar styrkraft samtidigt Avtrubbning styrkänsla. Den ljusare aluminiumrotor minskar ansträngning och samtidigt öka styrkänsla och precision.
Värmeavgivning

värmeavledning och elektrisk ledningsförmåga är mycket närbesläktade begrepp, nog så att de är nästan utbytbara i tekniska termer. Silver är en av de bästa elektriska och termiska ledare som människan känner till, följt av koppar, guld och aluminium. Gjutjärn värmeledningsförmåga är förhållandevis dyster, cirka 3,5 gånger lägre än aluminium. Detta innebär att järn suger upp värmen långsammare och hänger på det längre, vilket gör att värmen överföra till bromsbelägg och bromsvätska istället för strålar ut i luften där den hör hemma. Addera bromsprestanda

aluminium och gjutjärn ungefär samma resultat i termer av friktionskoefficient, eller förmågan att greppa och hålla bromsbeläggen. Beroende på den specifika legering som används, kan aluminium överträffa lätt stålets friktionskoefficient, särskilt när de kombineras med andra metaller som utvecklats särskilt för att öka denna koefficient. Gjutjärn kan också innehålla legeringsämnen, dock, så denna del är ganska mycket en tvätt. Men aluminiums minskad tröghet hjälper det att vinna i form av prestanda, eftersom nettoeffekten är positiv när det gäller prestanda.
Värme och hållbarhet

Du kanske undrar på denna punkt varför, om aluminium är så underbart, vi använder allt annat än återvunna burkar för broms rotorer. Det beror helt enkelt aluminium återgår till flytande form vid cirka 660 grader Fahrenheit - långt under de temperaturer som uppstår under pigg körning. Detta har historiskt gjort aluminium-vs-järn debatten tämligen akademiskt, som även låggradig gjutjärn tål 2100-plus grader. Stål rotorer kan ta ännu högre temperaturer - uppåt av 3.000 grader, beroende på legering. Detta gör ensam billigare men mindre perfekt rotorer gjutjärn föredra för de flesta prestanda eller tunga-bil applikationer.
Lösningar och utvecklingen
Tillverkare

har arbetat på olika sätt att göra aluminium arbeta med tweaking legeringar och limning kärnor aluminium till stål yttre skivorna i ett försök att hålla rotorerna tillsammans. Det har varit några betydande framsteg i bromsarna, vilket gör dem universellt funktionell för icke-motorcyklar, men andra material gör inbrytningar också. Carbon-keramik och kol-kol-broms rotorer erbjuder alla viktbesparing och fördelarna med aluminium, men tål högre temperaturer än stål. Visst, dessa material också kostar 10 gånger så mycket, kan så aluminium har ännu en seriös framtid inom fordonsindustrin prestanda och tunga fordon.

.from:https://www.motorfordon.com/bilar/Aftermarket/general-auto-upgrades/96853.html

Previous:
Next:

Allmänna Auto Uppgraderingar

 

Copyright (c) https://www.motorfordon.com Svenska Bil All rights reserved.