Kan du använda en tung motorolja i en vanlig bil?

Den allmänna uppfattningen om motorolja har utvecklats en hel del under årens lopp. En gång i tiden, en "premium" oljebyte inblandade blanda lite växellådsolja i en sats av standard 40-vikt för att öka motorns livslängd. Numera, motorer arbetar enligt en helt annan uppsättning parametrar, och bestämmelserna om smörjning har ändrats för att matcha. Oljning Basics

Oil är ett mycket komplext ämne, långt mer än bara några petroleumbaserade hal stock som håller dina lager slick. Olja innehåller dussintals friktion och prestanda modifierare, kanske ingen så relevant som de som modifierar viskositet. Tillverkare betygsätta viskositet på en numerisk skala, beroende på hur tjock den är, en 5-vikt olja är nästan lika tunn som kranvatten, medan en 105-vikt olja rinner som kall honung. Olja tunnar som det blir varmare, vilket är varför tillverkarna lägger modifierare att skapa multiviskosoljor oljor. En 5W-30 olja "agera" som en 5W olja när den är kall (den "W" står för vinter, för övrigt), och en 30-vikt när varm.
Logiken bakom tjock olja

Swing ett hammare in i en 5-liters hink full med vatten. Nu, tillsätt lite cement till den och försök igen. Tvätta händerna innan du rör musen igen. Tjock olja är betydligt mer slagtålig än tunn olja, och det tenderar att motstå nedbrytning genom skjuvning. Det är därför det är den föredragna smörjmedel för stora dieselmotorer och växellådor. Gamlingar föredragen ett tungt motorolja för sin förmåga att fylla luckor i motorn, hålla delarna separeras och absorbera effekterna påfrestningar. Tjock olja skulle generellt öka motorns livslängd genom att bilda en inverkan barriär mellan delarna och lämnar en film på delar efter att motorn svalnat.
Logiken bakom tunn olja
< p> Tunnare olja betyder inte motstå skjuvkrafter samt tjockare olja. Även om det låter som en dålig sak, kan denna egenskap hos tunnare olja att snabbt "separat" på en molekylär nivå. Denna uppdelning gör det möjligt att enkelt strömma in platser som tjockare olja inte kan nå och att snabbt kasta bort delar som man inte bör hålla sig till. Tunnare olja kommer att minska tjuvanliggning i motorn, vilket ökar bränsleekonomi, hästkrafter och vridmoment. Medan den tunnare oljan inte fastnar på delar samt tjock olja, kompenserar det för brist genom att lätta motorn startas och genom att snabbt spridning genom motorn efteråt. Addera Vad det kokar ner till

Moderna motorer drivs med mycket snävare toleranser än äldre, och många använder torr-film smörjmedel och högsmörjande metaller i lagren och slitytor. Tight frigång innebär att det finns mindre utrymme mellan komponenterna för olja att klämma in, vilket är definitivt ett problem för hög viskösa oljor. Med hjälp av en mycket tjock smörjmedel kan väl svälta vissa delar av din motor smörjsystem, eller kan reducera flödet så mycket att komponenten upplever tidigt slitage. De högsmörjande komponenter som används i moderna motorer förnekar i stort sett tjockare olja fördelar vid uppstart eftersom de aldrig helt förlorar sin förmåga att själv smörja. Även om det låter lite banalt, bara gå med oavsett viktintervall din tillverkaren rekommenderar. Du kan nog komma undan med en 10-vikt högre eller lägre viskositet olja för att kompensera för extremt hög belastning eller låga temperaturer, men spara det 90-vikt glidmedel för din differential.


.from:https://www.motorfordon.com/bilar/Aftermarket/general-auto-upgrades/96704.html

Previous:
Next:

Allmänna Auto Uppgraderingar

 

Copyright (c) https://www.motorfordon.com Svenska Bil All rights reserved.