Vad är Stötar för bilar?

Oavsett om du kallar dem stötar, stötdämpare eller spjäll, dessa enheter är kritiska komponenter i alla bil s fjädringssystem. Tidigare känd som "linjära dashpots," stötdämpare kommer i många nivåer av komplexitet och teknisk förfining som alla arbetar för att styra hjul och chassi rörelse. Utan spjäll, kan bilen också rida på fyra munkar och några pinnar Pogo. Energi Avkastning

En fjäder är en mekanisk lagringsenhet, använda naturliga elastiska egenskaperna hos värmebehandlat stål för att lagra den energi som det tar för att komprimera eller expandera spolarna. I fordonstillämpningar, komprimerar vikten på bilen på våren, när bilen träffar ett gupp, skjuter hjulet uppåt in i kroppen och komprimerar ytterligare. Efter passera detta gupp, fjädern släpper, knuffa hjulet nedåt och bilens kaross tillbaka upp. Kroppens uppåt tröghet sträcker fjädern, vilket i sin tur gör att fjädern drar kroppen ner. Utan en dämpare av något slag, kommer bilens kaross hålla bara studsar upp och ner som en gummiboll, tills all energi från knölen påverkan på hjulet är uttömd.
Vätskeviskositet

Dampeners motstå rörelser med motstånd av en viskös vätska. Viskositet är ett materials förmåga att motstå rörelse eller deformation på molekylär nivå. Vatten och luft har mycket liten viskositet (flödesmotstånd), medan tjära och glas (vilket är egentligen bara en mycket tjock vätska) har hög viskositet.
Spjällfunktion

Om du någonsin sett en injektionsspruta, då du redan vet hur ett spjäll fungerar. När du tryck in kolven, luften i sprutan har att pressa genom det lilla hålet i nålen och slutar öka mängden tid det tar för att trycka ned kolven. Vätskor som vatten och olja har en ännu högre flödesmotstånd, och ta en ännu längre tid att pressa genom nålen hålet. Nu, försegla båda ändarna av sprutan röret och peta en nål-hål i kolven sig självt, luft eller vatten instängd i röret måste strömma genom detta hål för att komma till den andra kammaren, vilket saktar rörelse i både push och dra riktningar.
Spjällinställning

Många stötdämpare använda vissa medel för att styra spjället motstånd mot bundet (shock förlängning) och rebound (chock kompression), vilket möjliggör slutanvändaren att göra stöten så stel eller mjuk som de vill. Det finns två grundläggande sätt att göra detta: Antingen kan du ändra hålstorlek i kolven, eller du kan ändra vätskans viskositet. Göra öppningen hål större kommer att tillåta fluiden att strömma lättare från ena sidan till den andra, vilket gör skottet mjukare. Addera MR Stötar

Det andra alternativet är att använder ett magnetoreologiskt (MR) vätska, som innehåller små partiklar av metall. När du använder ett magnetfält till vätskan, tjocknar den direkt och gör chocken styvare. Många nyare lyx och sportbilar använder MR chocker, vilket gör att bilens dator för att justera chock styvhet i millisekunder för att ge en bekväm resa över gupp, men en fast rida för hantering av tapperhet.


.from:https://www.motorfordon.com/bilar/Aftermarket/general-auto-upgrades/96600.html

Previous:
Next:

Allmänna Auto Uppgraderingar

 

Copyright (c) https://www.motorfordon.com Svenska Bil All rights reserved.