Hur fungerar Car Oil?

Om luften är vad din motor andas och bränsle är vad den äter, då oljan är dess livsnerv. Olja är inte bara en trögflytande gegga som flyter genom din motor att hålla allt hala, dess lika mycket en del av motorn som hemoglobin är en del av din kropp. Smörjsystem Basics
system

Inoljning finns i två grundläggande varianter: "våta" sumpen och "torra" sump. Nästan alla motorer på marknaden idag använder en våt sumpsystem, vilka består av en oljebehållare på botten av motorn (sumpen) och en oljepump som suger oljan ur pannan och skjuter den genom de motorer oljepassagerna eller " gallerier. " Många race motorer använder Torrsumpsdelar system, som använder en mycket grunt dräneringskärlet att fånga olja och en serie av "rensning" sugpumpar för att dra in den i en separat behållare. Den torra sumpsystem tillåter ingenjörer att montera motorn lägre för att släppa fordonets totala tyngdpunkt.
Smörjning

Motorolja grundläggande syfte är att ge en barriär film mellan rörliga motordelar. Metall gnidning mot metall skapar värme, och så småningom orsakar den mjukare av de två komponenterna för att slipa bort in anmälningar. Oljemolekylerna göra samma sak när de gnids mot varandra, men att flytta oljemolekylerna runt inte orsakar mycket skada på olja eftersom det är en vätska. Nyckelordet här är dock "mycket" - över tid, kommer den konstant värme och tvingar klippning inuti en motor orsaka oljans molekyler att dela isär och bryts ned till en mindre användbar form. Konstant skjuvkrafter minskar oljans viskositet - eller förmåga att bilda en barriär - medan värme kommer både minska dess viskositet och laga det till en kol-liknande slam Addera ditt Heat Transfer <. br>

vatten och frostskyddsmedel är ansvariga för att sända övergripande motorns värme till kylaren, men olja färjor bort värmen från lagren och gör det möjligt att tränga in i blocket så att kylmediet kan bli av med det. Vissa race motorer använder också ett kompletterande system oljekylning. En kompletterande kylsystem kranar till ett oljetryck linjen och skickar olja genom ett litet värmeelement egen innan det återsänds till motorn. Detta minskar inte bara värme belastningen på de viktigaste kylsystemet, men bidrar till att förlänga lagrets livslängd genom direkt kylning av oljan och genom att lägga till lite mer vätska kapacitet till systemet.
Regular vs Synthetic

Full syntetisk olja existerar, men du inte använder den om du betalat ca $ 400 per liter. En sann syntetiskt smörjmedel är en ren substans utan oönskade föroreningar som annars skulle bidra till att värme och tryck-inducerad nedbrytning. En ren syntetisk kommer långt överleva någon mineralolja (AKA flytande paraffin)-baserad motorolja och kommer att ge mycket bättre smörjning medan du gör det. Men även de bästa färdigköpta "fulla syntetmaterial" inte använda mer än cirka 15 procent syntetisk basolja, resten är bara maskin-grade mineralolja. Dock kan även det relativt låg andel av syntetisk basolja göra en märkbar skillnad i halka och hållbarhet, eftersom de relativt "stora" och "mjuka" syntetiska molekyler kommer att bära bördan av din motor missbruk.


.from:https://www.motorfordon.com/bilar/Aftermarket/general-auto-upgrades/96645.html

Previous:
Next:

Allmänna Auto Uppgraderingar

 

Copyright (c) https://www.motorfordon.com Svenska Bil All rights reserved.