Motor korrektionsfaktorer

Motorer är extremt komplicerade mekanismer. Valfritt antal atmosfäriska, arkitektoniska eller bränslepåfyllning faktorer kan påverka en motoreffekten. Dynomometer operatörerna måste kontrollera eller korrigera för ett antal variabler för att bestämma en motors sann utsignal enligt en given uppsättning betingelser. Mätning Kategorier

Motoreffekt mätningar faller under en av tre grunder kategorier: brutto hästkrafter (bara motorn utan tillbehör), netto hästkrafter (motorn med alla dess tillbehör hårddiskar och avgaser eftersom det blir installeras i bilen) och hjul hästkrafter, vilket är den mängd ström som faktiskt gör det till hjulen efter passage genom överföring, axeln och drivaxeln. Generellt sett är nettoeffekt mellan 10 och 15 procent lägre än brutto, och hjulet hästkrafter är mellan 20 och 30 procent lägre än nät.
Temperatur och tryck

Dessa är de två viktigaste variablerna där hästkrafter korrigering är berörda, och båda har allt att göra med lufttätheten. Hot, lågt tryck luft innehåller färre syremolekyler per kubikfot än kallt, högt tryck luft. Detta har en enorm inverkan på uteffekt, speciellt på turbo /överladdade motorer. Överladdade motorer är oftast mer känsliga för luftsyre innehåll, eftersom de komprimera luften, vilket gör det varmare. Denna värme begränsar i slutändan hur mycket ström motorn kan producera utan att gå in tidigt bränsle detonation.
SAE Formula

Mest dyno operatörer använder Society of Automotive Engineers 'formel för att korrigera för de atmosfäriska förhållandena som föreligger i Dyno kammaren. Även om inte helt uttömmande, det täcker de två viktigaste faktorerna som påverkar uteffekt. För att korrigera via SAE metoden dividera 990 av dyno cellens torra lufttrycket i millibar. Lägg 273 till lufttemperaturen i Celsius, därefter dela den siffran med 298. Multiplicera det tryck-justerade siffran med temperatur-justerade siffran. Subtrahera 0,176, sedan multiplicera det med 1.176. Nu har du en bas dyno-korrektionsfaktor, multiplicera det med uppmätta hästkrafter utgång för att få den korrigerade hästkrafter
Luftfuktighet

Fukt kan ha en betydande inverkan på prestandan. , särskilt på turboladdade och turbo-dieselmotorer. Turbo-dieslar komprimera luften blandningen tills den exploderar, ju längre du kan fördröja att antändning, desto mer bränsle kan du injicera och mer makt du kan göra. Vatten i luften fungerar precis som en vatten-insprutningssystem, sänka antändningstemperaturen och senarelägga tänd-händelsen. Skillnaden i luften vattenånga på en regnig dag i Ecuador kontra 15 juli i Mojave kan vara mycket betydande, mer än tillräckligt för att påverka uteffekten på en turboladdad motor. Däremot kan vattenånga i luften orsakar non-turbo/supercharged motorer att förlora makten. Dessa vattenmolekyler förskjuta en viss mängd syre i förbränningsrummet, vilket innebär att motorn andas mindre syre per slag och bränner mindre bränsle.

.from:https://www.motorfordon.com/bilar/Aftermarket/general-auto-upgrades/96248.html

Previous:
Next:

Allmänna Auto Uppgraderingar

 

Copyright (c) https://www.motorfordon.com Svenska Bil All rights reserved.