Funktionen hos en bil luftfilter

Alla vägen pågående bilar har en luftfilteraggregat av något slag. Dessa enkla, men viktiga produkter är avsedda för att hålla damm och väg skräp ur motorn. Även små dammpartiklar kan skada en motors känsliga interna när den utsätts för extrem hetta förbränningen, dessa motorer som använder interna sensorer för bränsleinsprutning är ännu mer mottagliga. Syfte

Luftfilter använder en mängd olika media, men grundtanken är att så mycket luft som möjligt att komma in i motorn och samtidigt fånga något som kan skada den. Denna till synes enkla uppgift är faktiskt ganska lite mer komplicerat än det låter. Motorns vakuumet gör sitt bästa för att dra allt genom luftfiltret s små hål.
Funktion

Nästan alla luftfilter är som nät. Helst skulle luftfiltrets hål vara bara tillräckligt stor för att passera de enskilda syreatomer genom, exklusive allt som inte behövs för förbränning. Detta skulle också omfatta kväve atomer i en perfekt värld (som utgör cirka 78 procent av vår planets atmosfär i volym). Egentligen är detta inte fysiskt omöjligt, syreatomer är fysiskt mindre än kväve-talet och långt mindre än någon damm eller partiklar
Överväganden

Även om det skulle. vara teoretiskt möjligt att bygga en syre-atom filter, är det faktum att de "trådar" (molekyler) används för att göra den "net" skulle vara mycket större än de hål genom vilka syret passerar. Detta skulle utgöra ett allvarligt hinder för luftflödet, det grundläggande problemet för alla luftfilter. Om, till exempel, använde du ett filter med 4 micron breda hål (en damm partikel åtgärder ca 5 mikron), skulle du behöva använda trådar som var omkring 1/30th bredden på ett mänskligt hårstrå att passera så mycket luft som du blockerar.
veckning

Låt säga att du skulle bygga ett filter för att fånga dammpartiklar (5 mikron) med den tunnaste av mänskligt hår (ca 50 mikrometer ) som ett filtermaterial. Nu, låt oss anta att motorns huvudsakliga intag är en 4-gånger-4-tums fyrkant. Du skulle behöva en filteryta som var tio gånger större än inloppsventilen att passera tillräckligt med luft, kommer som till ca 13-för-13 inches, eftersom håret är 10 gånger tjockare än hålen. Det är inte en enorm mängd, men igensättning gör det långt ifrån tillräckligt. När filtret börjar fånga dessa dammpartiklar, minskar antalet hål genom vilka luft kan passera exponentiellt, vilket kräver en större och större filter med tiden. Det är av denna anledning som tillverkarna veck (fold) filtermediat tillbaka på sig själv hundratals gånger. Detta säkerställer att det finns tillräckligt med hål i filtret för att passera luft även efter flera år av damm fångstmetoder.
Material

Filter kan göras av flera olika material. Det vanligaste är torrt papper eller gasväv, men andra alternativ är skum och oljeimpregnerade bomull. Skum filter flyta normalt mycket bra, men är inte särskilt hållbara. Oljan i oljeimpregnerade bomull filter hjälper dammpartiklar fastnar på fibrerna, vilket innebär att hålen kan vara större för att flöda mer luft. Många eftermarknaden prestanda filter är av denna typ.

.from:https://www.motorfordon.com/bilar/Aftermarket/general-auto-upgrades/84056.html

Previous:
Next:

Allmänna Auto Uppgraderingar

 

Copyright (c) https://www.motorfordon.com Svenska Bil All rights reserved.