Svenska Bil >> bil underhåll >> Tire underhåll >> Content

Effekterna av UVC på härdat gummi

Gummi är en naturligt förekommande elastomer. Kemister bota gummi för att öka sin styrka och hållbarhet och samtidigt bevara dess naturliga elasticitet, en process som kallas vulkanisering. När gummi kommer i kontakt med UVC ljus, kan den kortvågiga strålningen utlösa kemiska reaktioner som skyndar åldrandet och gradvis underminera härdade gummits värderade fastigheter. Härdning

härdning av gummi omfattar byggandet av tvärbindningar mellan befintliga kedjor av polymerer. UVC-strålning kan utlösa utvecklingen av ytterligare tvärbindningar. Eftersom universitetet i Cambrige s "Theory of rubber konformation" hemsida förklarar, "Ultra-violett ljus från solen ger polymermolekylerna med aktiveringen energi de behöver för att kunna bilda fler korsvisa länkar med andra kedjor." Den nya obligationer undergräver gummits elasticitet, vilket gör det härdade gummit hårt och sprött. Denna effekt kan observeras i ett gummiband kvar ute i solljus. När drog, kommer gummibandet sönder istället för att böja på grund av UVC exponering.
Försämring

I kombination med ozon, kommer UVC orsaka härdat gummi att snabbt försämras genom bryta ner de befintliga polymerkedjorna. Gummit kommer att bli spröda och oförmögen att stå emot kraft. Denna försämring är ett allvarligt bekymmer för däcktillverkarna. Enligt "Tire Information World," däck beslutsfattare lägga UV-stabilisatorer för att undvika denna försämring. Ett vanligt tillsatsmedel är kolsvart. Kolsvart absorberar UVC ljus och hindrar strålningen från att skada härdat gummi.
Vidhäftning

Vissa branscher använder stora maskiner och transportband som är beroende av gummi-till -väv vidhäftning. Denna vidhäftning aktiveras genom tillsats av ett formaldehyd-baserat harts på tyget. I "Hur förbättra gummiblandningar," John S. Dick varnar för att UVC ljus bryter ner förmågan hos härdat gummi att hålla sig till tyger, speciellt polyester, genom att bryta ned plasten. Ytterligare faktorer som kan störa gummi-till-tyg följsamhet inkluderar ozon och kväveoxider.
Vittring
exponering

UVC kommer att förändra utseendet på vulkat gummi. Härdat gummi ser jämn och UVC exponering torkar gummit. Den gradvis process för torkning gör att gummit att spricka och blekna i färg. Denna vittring effekt är en annan anledning till varför däck beslutsfattare använder kolsvart. Tillsatsen av kimrök gummi vänder däcken svarta och hjälper till att dölja vittring genom att dölja att utveckling och tillväxt av sprickor som utlöses av UVC.

.from:https://www.motorfordon.com/bilar/car-maintenance/tire-maintenance/102117.html

Previous:
Next:

Tire underhåll

 

Copyright (c) https://www.motorfordon.com Svenska Bil All rights reserved.