Hur man kör en bil med manuell Gear

Vid ett tillfälle, var manuell (aka "stick shift") sändningar standard erbjudande för varje bil och lastbil på planeten. Medan fler praktiska automatik har till stor del ersatt handböcker som standard erbjudande för många ekonomi bilar, stick-skift är fortfarande ett populärt val bland dem som föredrar en mer analog körupplevelse. Manualen är höga förare engagemang är både dess dygd och last, men lära sig att köra en är, för många, en mer givande upplevelse än att släppa samma bil till "D" och trycka på Go pedalen. Instruktioner
Starta och uppväxling
1

Identifiera pedalerna. Koppling till vänster, bromsar i mitten och gasreglaget till höger. Notera växelmönstret på din shifter handtag. Om du inte ser en bild, är första växeln oftast framåt och längst till vänster, är den andra bakåt och längst till vänster, är tredje fram i mitten, fjärde är bakåt i mitten, är femte framåt längst till höger och omvänt är efterblivet längst till höger. Neutral är något annat läge än i växeln.
2

Placera växeln i neutralläge och tryck kopplingen hela vägen till golvet. Starta bilen och släpper handbromsen.
3

Tryck växelspaken till först. Sakta lyfter foten för att koppla in kopplingen, som låser motorn och transmissionen tillsammans. Notera droppen i rpm på varvräknaren.
4

Fortsätt att lyfta kopplingen, tillämpa gasspjället som du behöver för att hålla varvtalet vid ca 300 ovan där det satt på tomgång. Detta är en balansgång, frigöringskopplingen att släppa rpm och kompensera för nedgången genom att gasspjället. Fortsätt tills foten är helt off av kopplingen och bilen rör sig i första. Under inga förhållanden bör mer än tre sekunder går från början av din koppling övergång till slutet.
5

Accelerera tills din varvräknare läser cirka 75 procent av bilens användbart varvtalsområde, vilket är den del nedan Redline. Om bilens redline är satt till 6000 rpm, men du vill växla upp vid ca 4500 rpm under normala förhållanden.
6

Tryck lätt med två fingrar i riktning mot din nästa växel. "Pre-staging" växeln på detta sätt kommer att bidra till smidigare, snabbare och mer exakt växling. Använda två-fingertryck hjälper till att hålla dig från över-växling och slipning redskap.
7

Trampa ner kopplingspedalen. Trycket du sätter på spaken under pre-staging bär bär spaken i sitt spår. Tänk på kopplingen som avtryckaren på en pistol, när du trycker på den, går vapnet av. När spaken bottnar i att växel, släpp kopplingen att åter engagera överföringen. Notera rpm droppe på din varvräknare.
8

Upprepa steg 5 till 7 tills du når högsta växeln. Notera rpm droppe vid varje växling. Addera Nedväxling
9

försteg din shifter mot nästa växel ner.
10

Trampa ner kopplingspedalen för att "trigga" din nedåtgående växling, men lämna växelreglaget i neutralläge istället för inkoppling av växeln.
11

Ge ditt gaspådrag en snabb "blip" att föra rpm upp med det belopp som du tidigare noterats för de redskap som du befinner dig i. Om din rpm sjönk med 1.000 rpm på 4-till-5 uppväxling, då du kommer att vilja öka rpm med 1000 med växelspaken i friläge.

12

Skjut växelreglaget i och släpper kopplingen. Hela handlingen av nedväxling bör ta du bara en bråkdel av en sekund längre än uppväxling. Med tillräckligt praktiken vem som helst kan förfina denna "rev-matchning" tekniken i en snabb, flytande rörelse, push-koppling-gas-tryck-release, allt på mindre än en sekund
<. br> .from:https://www.motorfordon.com/bilar/driving-safety/drivers-education/145628.html

Previous:
Next:

Drivrutiner Utbildning

 

Copyright (c) https://www.motorfordon.com Svenska Bil All rights reserved.