Definition av Traction Control i bilar

Antispinn är en elektronisk och /eller mekaniskt säkerhetssystem som nu monteras i de flesta nya bilar. Olika tillverkare ger systemet olika namn, men målet är alltid detsamma --- att automatiskt ingripa för att upprätthålla bästa möjliga kontakt mellan bilens däck och vägbana. Traction Science

Antispinnsystem är viktigt eftersom ett bildäck kan bara erbjuda en viss mängd grepp. Detta delas mellan längsgående grepp (används för bromsning och acceleration i en rak linje) eller sidogrepp (krävs för kurvtagning). Utan ett antisladdsystem, förare måste ständigt bedöma kombinationen av acceleration, inbromsning och kurvtagning att deras bilar kan uppnå utan att tappa greppet och äventyra säkerheten. Våt, isiga eller leriga vägar lägga till en annan faktor som förarna måste ta hänsyn till. Traction styrsystem tar denna balansgång ur händerna på förare, hindrar dem från att komma in i situationer där de kan förlora kontrollen över sina fordon.
Så fungerar

De flesta traction styrsystem har utvecklats från låsningsfria bromssystem för att stoppa bilar "hjulen låser upp och tappa greppet med vägen under hård inbromsning. Hellre än att övervaka när ett hjul har slutat snurra, syftar antispinnsystem att upptäcka när ett eller flera hjul vänder snabbare än de borde för fordonets hastighet --- en indikation på att Traction har förlorats. Om förlust av greppet inträffar, kommer antispinnsystem använda en kombination av broms-och /eller motorstyrning för att försöka maximera tillgänglig dragkraft för någon vägbanan. Denna process omfattar normalt bromsning vid ett eller flera drivhjul, bränsleinsprutning cut-off, tändgnista utvecklingsstörning eller luft /bränsleblandning kontroll.
Tidig
< p> En av de första systemen dragkraftssys hette Maxtrac. Finns som en $ 100 alternativ på Buick Riviera modeller mellan 1971-1973, bestod det av en hastighetssensor i vänster framhjul nav och en andra hastighet sensor monterad på transmissionen och sammankopplade med hastighetsmätarskruven och en solid-state elektronisk styrenhet. Regulatorn jämfört insatsvaror från de båda sensorerna, om den drivna sensorn vid överföringen indikerade en högre hastighet än den sensor monterad på framhjulet (vilket tyder hjulspinn), skulle Maxtrac avbryta intermittent tändsystemet att minska effekten appliceras på drivhjul att ta bilen tillbaka under kontroll.
Nuvarande system

Som tidigare nämnts, olika biltillverkare erbjuda sina system dragkraftssys under olika namn. Ford, till exempel, erbjuder All-Speed ​​antispinnsystemet som använder komponenter av det låsningsfria bromssystemet att övervaka hjulslirning vid varje hastighet. BMW erbjuder Dynamic Traction Control på sina 3-serie bilar. Detta system kan justeras erbjuda olika nivåer av hjulsliming för olika ytor, eller stängas av helt om föraren vill testa sina körkunskaper till gränsen. Toyotas TRAC antisladdsystem är en annan all-speed design som utnyttjar både broms och motor gasreglaget för att undvika glidning av drivhjulen. Addera Motor Sport

Motorsport var tidigt ute med system för antispinn, även om en något annorlunda syfte. Hellre än att säkerställa stabilitet under dagligt bruk, i racerbilar syftet är att få maximal kraft till vägen vid alla tillfällen. Bilar som tävlar i Formel 1 mästerskapet använde systemen på 1980-talet och början av 1990, men det var då förbjudet. Systemet återinfördes i Formel 1 från starten av säsongen 2002, bara för att förbjudas igen från början av säsongen 2008.

.from:https://www.motorfordon.com/bilar/driving-safety/drivers-education/145464.html

Previous:
Next:

Drivrutiner Utbildning

 

Copyright (c) https://www.motorfordon.com Svenska Bil All rights reserved.