Hur man kör en vanlig bil

En "vanlig bil" är en med en manuell växellåda, också känd som en växelspak. Även om sådana bilar är inte längre faktiskt de vanliga - de flesta bilar har nu automatiska växellådor - de behåller namnet som en kvarleva från tiden före automatisk. Att köra en vanlig bil är mer komplicerat än att köra en automatisk - och vissa kan säga att det är roligare också. Den viktigaste skillnaden är att det är upp till föraren, inte bilen, för att växla om när det behövs. Instruktioner
startar bilen
1

Klättra in i förarsätet.
2

Känn runt med fötterna och hitta pedalerna. Det finns tre av dem. Den ena på längst till vänster är kopplingen, och du kommer att använda den för att växla. Den i mitten är bromsen, och en till höger är gasen. Använd din vänstra fot uteslutande för kopplingen, och använd din högra fot att alternera mellan gasen och bromsen.
3

Tryck på bromspedalen med höger fot.

4

Trampa ned kopplingen med vänster fot. Nu titta på växelspaken stick. Den bör ha ett diagram som visar läget för varje växel. Det kommer att finnas fyra eller fem växlar framåt, beroende på bilen, plus back. Om minnet inte är engagerad i någon växel, det är i neutralläge, och du bör kunna vicka runt. Se till att bilen är i neutralläge.
5

Vrid tändningsnyckeln för att starta bilen. Lossa parkeringsbromsen eller "nödbroms".
6

Flytta växelspaken till första växeln.
7

Ta din högra fot från bromsen och lägg dem på den gas. Börja applicera tryck på gaspedalen med höger fot, medan samtidigt försiktigt släppa kopplingen med vänster. Tänk på dessa två pedaler som ett slags gungbräda. När gasen går ner, bör kopplingen komma upp. Om du gör det på rätt sätt, kommer första växeln engagera, och du kommer att börja gå framåt. Om du använder för mycket gas för snabbt, men kommer bilen kränga framåt, inte tillräckligt med gas, och bilen kommer att avstanna
Shifting
8

Titta på din varvräknare. som du får fart på första växeln. Varvräknaren visar hur snabbt din motor är igång, i form av varv per minut, eller "rpm." Vid en viss punkt, kommer bilen inte vinna någon extra hastighet oavsett hur hög motorns varvtal. När detta händer, kan du också höra motorn "racing." Detta indikerar att du har nått den övre gränsen för första växeln, och det är dags att byta till andra. Vissa bilar har en indikatorlampa för att signalera när du ska flytta.
9

Låt upp på gasen samtidigt som du trycker ned kopplingen, med gungbräda rörelse diskuterats ovan. När kopplingen är helt inkopplad, flytta bilen till andra växeln. Låt sedan upp på kopplingen när du trycker ner gasen.
10

Upprepa processen vid behov, för att skifta från andra till tredje växeln, från tredje till fjärde och, om du har en femväxlad, från fjärde till femte växeln.
11

Trampa ner bromsen när du behöver sakta ner. Eftersom bilen tappar fart, kan du känna att motorn börjar "släpa". Det försöker dra dig framåt eftersom motorn körs nu snabbare än bilen.
12

Trampa ner kopplingen när du fortsätter bromsning. Vid denna punkt, är ingen växel ilagd, så bilen "rullar fritt," även om bromsarna saktar ner. Om du behöver accelerera igen, helt enkelt sätta växeln i rätt växel och tillämpa gasen samtidigt låta upp kopplingen. Om du behöver komma till en helt stilla, hålla både kopplingen och bromsen tills bilen stannar, sedan lägga bilen i friläge.
Stänga av bilen
13

Ta bilen till ett stopp. Håll både kopplings-och bromspedalen.
14

Flytta växelreglaget till antingen första växeln eller omvänt, beroende på var du slutade. Om du har parkerat på plan mark eller uppåt en kulle, lägga den i första. Om du parkerat nedåt en backe, lägga den i omvänt.
15

Stäng av motorn. Släpp kopplingen. Detta kommer i växeln, vilket kommer att hjälpa till att hålla bilen på plats, liksom "Park" gör på en automatisk växellåda.
16

i parkeringsbromsen. Ta bort foten från bromspedalen, och ur bilen.

.from:https://www.motorfordon.com/bilar/driving-safety/drivers-education/145500.html

Previous:
Next:

Drivrutiner Utbildning

 

Copyright (c) https://www.motorfordon.com Svenska Bil All rights reserved.