Svenska Bil >> bil underhåll >> Tire underhåll >> Content

Korrekt sätt att rotera Däck

däckrotation är nödvändig för att säkerställa livslängden av slitbanans livslängd. Fram däck slits snabbare på grund av styrning, bromsning och motorns vikt. Front-wheel-drive transmissioner och vridmoment på däcken blir också viktiga faktorer i slitbanan slitage. Rotera de bakre däcken till fronten med jämna mellanrum, vanligtvis varje 5000 till 6000 miles, för att säkerställa de främre däcken inte slits ut långt innan de bakre däcken. Innan du roterar

Kontrollera instruktionsboken i bilen för specifika rotation instruktioner. Biltillverkare baserar sin rotation mönster på typ av fordon och läget för drivlinan.

Kontrollera också däcket plakat placerad på förarsidan dörrkarmen eller i instruktionsboken. Vissa fordon använder olika däcktryck per axel på grund av vikt variation. Däcktrycket är en av de främsta orsakerna till skador på däcken och slitage, så om du roterar dem, se till att däcken har rätt.

Kontrollera om däcken är någon uppenbar slitage. Det finns ingen mening roterande däck om stålband visar. Det är dags att byta ut dem.

Kontrollera att däcken har alla samma storlek innan du roterar dem. Däck höjd, bredd och dimension storlek är alltid stämplat på däcksidan.

Kontrollera att du inte har enkelriktad däck innan anställa ett kors rotation mönster. Enkelriktade däck är avsedda att rotera i den naturliga rörelsen av bilen - betyder framåt. Se avsnitt 4 för mer information.
Olika mönster på olika fordon

Front-hjulsdrivna bilar använder en front-to-bak, straight-back rotation mönster. Bakdäcken crisscross till fronten.

Bakhjulsdrift, fyrhjulsdrivna och all-wheel-drive fordon använder det motsatta mönstret. Framdäcken crisscross till bakaxeln och de föder gå rakt fram till framaxeln.
Tire Rotation Debatt

Vissa däcktillverkare, däck tekniker och bil företag inte kan komma överens om rätt rotationsriktning mönster. Detta är anledningen till att hänvisa till bruksanvisningen för ett specifikt fordon rekommendation är viktigt. Tänk på att när du byter däck och använda en annan typ, kan de nya kräver ett annat förfarande än det avsedda fordonstillverkaren.

Vissa yrkesmän säger att crisscrossing däcken i en rotation mönster har ingen nytta. Även den gamla standby förfarande med bias-ply däck var att rotera dem fram och bak utan kors och tvärs, har däckteknik avancerat kraftigt och förändrat tänkande.

Faktum kvarstår att oavsett hur du roterar dina däck, kommer de håller längre än om du inte rotera dem. är
den enkelriktade Tire

rotationsriktningsberoende däck placerade på fälgar vänd framåt fordonets position. Dessa däck kan inte använda ett kors rotation mönster utan att demonteras och återmonteras på hjulen. På grund av detta gäller en front-to-bak och bak-till-front rotation mönster.

.from:https://www.motorfordon.com/bilar/car-maintenance/tire-maintenance/101084.html

Previous:
Next:

Tire underhåll

 

Copyright (c) https://www.motorfordon.com Svenska Bil All rights reserved.