Svenska Bil >> bil underhåll >> Tire underhåll >> Content

Vad är en pneumatisk Tire?

De flesta av däcken du kommer att stöta på i den moderna världen skulle anses vara pneumatisk. Historien av pneumatiska däck börjar kort efter starten av att använda gummi för att ge en mer dämpad åktur för hjulfordon. Den moderna transportsystem skulle inte fungera utan moderna däck. Definition

En ordbokens definition av ett pneumatiskt däck är "ett däck av armerad gummi och fylld med tryckluft, användas på motorfordon och cyklar, etc." Denna definition passar nästan varje däck på bilar, lastbilar, cyklar, motorcyklar, bussar och flygplan.
Historia

De första däcken var järnband runt trähjul. Däck av massivt gummi kom i bruk i mitten av 19th century. Irländaren John Dunlop krediteras med att uppfinna och patentera den första lyckade däck med hans inre-tubed cykeldäck. Dunlops 1888 patent använde termen "pneumatiska" för första gången.

Michelin bröder, André och Édouard, var de första att använda luftfyllda däck på en bil i 1895. Deras företag blev så småningom en ledande tillverkare av däck. Goodyear Tire Företaget startades år 1898. Firestone Tire & Rubber Company var den andra USA däck företag år 1900.
Funktion

För första halvan av 20-talet, var däck gjorda av förstärkta lager av sladd eller plys täckta med gummi med mönster för dragkraft. De plys lades en vinkel eller partiskhet att ge styrka till däcket och definiera sin form. Dessa "korslagerdäck" däck krävs ett gummi innerslang för att hålla lufttrycket.

Radialdäck, med plys kör på 90 grader över däcket kroppen uppfanns av Michelin 1948 men gick inte i utbredd användning i USA fram till slutet av 1970. Radialdäck ger längre livslängd och bättre bränsleekonomi. De är också av "slanglöst" design där däcket bildar en lufttät tätning med hjulet och ingen inre röret krävs.
Betydelse

Luftfyllda däck är nu i sådan utbredda användningen av termen "pneumatiska" används sällan när man diskuterar luftfyllda däck. Eftersom uppfinningen av det pneumatiska däcket transportsystemet i USA har gått från ett beroende av järnvägar för transport av människor och varor till ett system med motorvägar används av bilar och lastbilar för att flytta runt i landet.

Potentiella

Luftdäck har varit i bruk i mer än 100 år. Nu företagen letar efter alternativ till luftfyllda däck. Resilient Technologies Co i Wausau, är Wisconsin arbetar på icke-pneumatiskt däck teknik för den amerikanska militären. Armén är ute efter nya däck teknik som kommer att överleva den tuffa striden.

.from:https://www.motorfordon.com/bilar/car-maintenance/tire-maintenance/101069.html

Previous:
Next:

Tire underhåll

 

Copyright (c) https://www.motorfordon.com Svenska Bil All rights reserved.