Svenska Bil >> bil underhåll >> Tire underhåll >> Content

Automatisk val av däck Guide

Typ, storlek och rating av bilens däck är mycket viktigt för säkerheten för ditt fordon --- så mycket så att de flesta däckåterförsäljare endast får installera däck som är rätt storlek och klassade för din bil och vilken typ av körning du gör. För att vara säker på att du får rätt däck till din bil, måste du bedöma fälgdiameter, däckets storlek, vilken typ av däck och däckets väg rating. Dessutom förstå tillverkarna kodsystem är viktigt att välja rätt däck. Däckstorlek Kodning

På sidan av varje däck är en kombination av siffror och bokstäver som anger vilken typ av däck är på fordonet. Denna kodning är olika för varje storlek på däcket och typ, men oftast ser ut ungefär så här: P235-75-R15. Den "P" står för passagerare däck och om det var "LT" det skulle betyda lätt lastbil. Aldrig få ett däck som är klassificerat som en passagerare däck för lätt lastbil. Dessa är klassade för olika vikter och typer av körning. De efterföljande tre siffrorna

är däckets bredd i millimeter och nästa två är däcksidan höjden. Det är viktigt, när man köper nya däck, som du väljer däck som är exakt eller nära de storlekarna som listas i detta kodar för dina däck. Varje bilens köregenskaper specifikationerna inrättas för att rymma en viss storlek på däcket och det rekommenderas att bilägare inte avviker från dessa storlekar mer än 3 procent av antalet. Om däcken inte är rätt storlek, är det möjligt att de kan gnugga under bilen, att hastighetsmätaren och vägmätaren inte kommer att registrera korrekt, eller att däcket inte är klassad för vikten på bilen.

Load och betyg hastighet

I slutet av däcket kodande siffrorna är ett tvåsiffrigt nummer, t.ex. "89", vilket är belastningsgraden. På truckar, inklusive lätta lastbilar, däck har en belastningsgrad som måste beaktas vid köp av däck. Dessa bärighetstalen är viktiga eftersom de avgör hur mycket av en last kan sätta på dem. Ju högre belastningen rating, desto mer kan de hålla. När du köper ett däck personbil, är belastningsgraden inte lika viktigt som på en lastbil om du inte kommer att bära tyngre laster på ett konsekvent sätt.

Omedelbart efter den första kodningen är hastigheten rating, i form av en enda bokstav. En genomsnittlig familj sedan eller bil är hastigheten betygsatt med ett "S" eller "T" som är bra för de flesta fordon. Om du letar efter en högpresterande däck, söker du troligtvis efter något med en högre hastighetsklass. Se avsnittet Resurser för en belastning och hastighet rating diagram för din specifika typ av fordon.
Bana och väder

Olika delar av landet har olika klimat och därför kan kräva olika typer av däck. Områden där snö är sannolikt bär oftast vinterdäck som är gjorda för att köra i snön som är översållad för bättre grepp. Fordon som kör ofta över lerig eller smuts terräng kan se ut för ett däck med en skrymmande slitbanan. Se avsnittet Resurser för mer slitbanan information.

.from:https://www.motorfordon.com/bilar/car-maintenance/tire-maintenance/101056.html

Previous:
Next:

Tire underhåll

 

Copyright (c) https://www.motorfordon.com Svenska Bil All rights reserved.