Svenska Bil >> bil underhåll >> Tire underhåll >> Content

Om Däck

Däck bildar ett skyddande lager runt fälgarna och bidra till två huvudområden bil drift: fjädring och fordonets styrning. Däck bidra till att stödja lasten av bilens vikt och innehåll, och ger en kudde mellan väg och fordon för att mildra rida för passagerarna. Däck levererar också dragkraft, som håller bilen på vägen i olika förhållanden och möjliggör för att styra och snabbare inbromsning. Fakta

Däck är gjorda av en kombination av gummi, tyg (t ex polyester, nylon och rayon) och stål. Stål vulsttrådar bildar strukturen av däcket. Sladd tyg och /eller stål är inkapslad i gummi och formas till ark (skikt) som lindas runt de vulsttrådarna. Ju fler skikt finns, desto starkare däcket är och ju mer vikt i bilen kan hålla. Ovanpå skikten är gummi trappsteg, utformade med olika mönster och djup för att passa olika fordon eller väg-och väderleksförhållanden. En mjuk, tunn gummi liner inuti däcket förhindrar luftläckage. Bilar måste monteras med rätt däckstorlek och däcket måste balanseras ordentligt och pumpade till rätt specifikation för att säkerställa maximal prestanda, slitage och säkerhet.
Missuppfattningar

Till skillnad från däck av de senaste, moderna däck innehåller inte en innerslang som blåses upp. Istället däcket monteras på fälgen för att bilda en tät kammare, som är fylld med luft genom en ventil skaft i fälgen.
Evolution

första kända däcket var en enkel stålband som höll trä ekrarna i en vagn eller vagn hjulet på plats och gav en bättre slityta för hjulet. I slutet av artonhundratalet, var pneumatiska (luftfyllda) däck utvecklas. Det inre röret stil gav vika för slanglösa däck i mitten av nittonhundratalet. Traditionella slanglösa däck var korslagerdäck (14,16), där tyg eller stål skikt lades ut över stål vulsttrådar (18,19) i en korsvis, diagonalt till centrum slitbanan (C). Moderna däck anställa nu radialdäck metoden (10,12), där sidoväggen skikten lindas runt hjulet, som löper parallellt med varandra men vinkelrätt mot däckets slitbana centrumlinje. På toppen av det, skikt av stabilisator remmar bildar en cirkel runt däcket, direkt under slitbanan centrumlinje. Denna radialdäck metod ger bättre dragkraft, jämnare slitbaneslitage och en mjukare åktur.
Storlek

sidoväggen av ett däck är märkt med tre siffror som anger storleken av däcket (t.ex. 225/50R16). Den första siffran är bredden på däcket i millimeter på det bredaste stället från yttre sidovägg till inre sidovägg. Den andra siffran berättar att höjden av sidoväggen från fälgen att trampa, och läses i procent. I detta exempel är det 50 procent av däckets bredd. Ju högre procenttal desto högre däcksidan. Den tredje siffran är diametern på fälgen däcket ska monteras. Bokstavsbeteckningar på däcksidan kan ange om det är en personbil (P) eller lätt lastbil (LT), och i det här exemplet "R" anger ett radialdäck.
Typ

p Det finns en mängd olika däcktyper som passar prestanda, komfort och grepp behov. De flesta personbilar använder åretruntdäck med slitbanor avsedda att fungera på olika vägförhållanden, men djupare, bredare åtskilda slitbanan vinterdäck är också tillgängliga för extrema vinterklimat. Högre profil (hög sidovägg) däck ger en mer komfortabel körning och finns i mjuk gång och låg ljudnivå slitbanemönster. Performance däck har lägre profil och större bredder däck för att ge bättre grepp och vrida kapacitet, med en kompromiss på åkkomfort. Högpresterande racerdäck också anställa sidovägg stabiliserande skikt och fordonets högsta slitbanor kontakt för bästa hastighet, dragkraft och hantering alternativ. Däck kommer också i olika estetiska stilar, exempelvis vita väggar eller med upphöjda bokstäver för att skapa en speciell anpassat utseende.
Riskfaktorer

Däck som har slitna eller ojämn slitbana leda till minskad dragkraft, bromsning och styrning kontroll, särskilt i regn, is eller snö förhållanden. Däck är farligt användas när det finns endast 2/32 av en tum av slitbanan kvar. Men för ökad säkerhet kan du byta at 4/32 eller 6/32 för snöiga förhållanden.

.from:https://www.motorfordon.com/bilar/car-maintenance/tire-maintenance/100917.html

Previous:
Next:

Tire underhåll

 

Copyright (c) https://www.motorfordon.com Svenska Bil All rights reserved.