Svenska Bil >> bil underhåll >> Tire underhåll >> Content

Alternativ till gummihjul

Vid ett tillfälle var alla däck tillverkade uteslutande av mjukgummi. Även rena gummidäck tjänade sitt syfte vid sekelskiftet, ökar motorvägshastigheter, vikter fordon och förändrade förväntningar tvingade en förändring i tänkandet om däckets sammansättning. Moderna däck innehåller så många olika föreningar som däcken knappast är gummi alls längre, och vissa innehåller inga alls. Syfte

Naturgummi är en mycket flexibel substans som gör ett bra jobb med att gripa vägen, men det är också en del av problemet. Endast den del av gummibana faktiskt röra vägen utövar någon mängd last, resten av däcket bara sträcker ta emot det. Denna konstanta stretch-and-release skapar värme på molekylär nivå, som snabbt bryter ned gummi och får den att förlora sammanhållningen.
Vanliga tillsatsmedel

Moderna däck innehåller så lite som 14 procent faktiska gummi, är resten av däckets struktur består av kimrök, ett petroleumdestillat som hjälper till att förbättra dragkraft, kiseldioxid, vilket gör däcket styvare för ökad livslängd och bränsle körsträcka, och silikon, som hjälper binda kol och kisel tillsammans.
Silikon

Även silikon: s främsta syfte är att hålla däcket tillsammans, utför den också flera viktiga funktioner relaterade till prestanda. Silikon uppvisar betydligt bättre mekanisk vidhäftning än gummi, vilket gör det till ett värdefullt tillskott för is, snö och regn-orienterade däck. Dock är silikon mycket mjuk och inte svarar bra på värme, vilket är anledningen till specifika vinterdäck rekommenderas inte för året runt bruk. Addera Urethane Däck

En av de enda riktiga alternativ till gummibana, uretan och polyuretan däck har varit under utveckling sedan 1970-talet. Polyuretan är lättare att göra, ger mindre rullmotstånd för bättre bränsleekonomi och ökad livslängd. Dock är polyuretan också mycket hårt jämfört med gummi, vilket innebär att däck gjorda av denna syntetiska polymer av mycket lite i vägen för Traction.
Sojamjöl

Carbon svart förbättrar däckets styrka slitstyrka men kräver råolja för att producera och är ytterst skadlig för miljön efter deponering. Om du någonsin sett bilder på den stora 18-dagars däckbrand i Hagersville, Ontario, så du har sett vad som händer när olja interagerar med naturgummi. Ett alternativ för närvarande under utveckling är sojamjöl. Sojamjöl inte bara minskar däckets miljöpåverkan efter omhändertagande, men också gör det vid varje fas från produktionen genom däckets förväntade livslängd.
Aktuellt avancerade konstruktioner

faktureras av tillverkaren Yokohama som världens mest avancerade däck, använder dB Super E-Spec orange-olja infunderas gummi för att förbättra bränsleekonomin och livslängd. Den orange oljan tjänar till att mjuka upp naturgummi för att förbättra dragkraft, som gör det möjligt att tillverkare att använda mindre petroleumbaserade kolsvart. Yokohama hävdar att dess citrussmakande däck erbjuder alla fördelar med en standard gummidäck men erbjuder 20 procent lägre rullmotstånd och låg ljudnivå och är helt återvinningsbar.

.from:https://www.motorfordon.com/bilar/car-maintenance/tire-maintenance/101359.html

Previous:
Next:

Tire underhåll

 

Copyright (c) https://www.motorfordon.com Svenska Bil All rights reserved.