Svenska Bil >> Att köpa en bil >> bil Historia >> Content

Manuell växellåda Definition

När ett vanligt sätt för nya förare att lära sig, driva en bil med en manuell växellåda har blivit mindre vanligt eftersom fler och fler biltillverkare erbjuder modeller begränsade till automatiska växellådor. Men det finns fortfarande vissa fördelar med att använda en manuell växellåda som härrör från en helt annan mekanisk lösning till samma teknisk problem. Definition

Med en manuell växellåda, väljer föraren manuellt växlar med en hand shifter. Genom att styra växlarna, kan föraren ändra motorns varvtal och hästkrafter för effektivare körning eller mer kraftfull acceleration. Manuella växellådor har vanligen mellan tre och sex växlar framåt, tillsammans med en enda backväxel och en neutral position, där motorn är frikopplad.
Funktion

En manuell växellåda fungerar som knutpunkt mellan drivaxeln av fordonets motor och drivlina som så småningom kraft till drivhjulen. Var och en av den manuella växellådans kugghjul representerar ett annat förhållande mellan dessa två segment av drivlinan. Alla bilens drivkraft passerar genom överföring.
Operation

Att manövrera en manuell växellåda, använder en drivrutin oftast en hand att välja mellan växlarna med en skiftare och en fot för att styra kopplingen. Genom att trycka ner på kopplingspedalen, som ligger till vänster om gaspedalen och broms, frikopplar transmissionen och tillåter föraren att byta växel lättare. Den shifter, som kan vara placerad på rattstången eller mittkonsolen, presenterar en serie positioner, vart och ett motsvarar en viss växel i växellådshuset. Att flytta, låter föraren upp gaspedalen ingriper kopplingspedalen, skiftar växlar och slutligen låter kopplingspedalen ut samtidigt ansöka om ett nytt tryck på gaspedalen.
Fördelar

Manuella växellådor har flera olika fördelar. På många bilar, de är billigare än andra överförings alternativ. De är också billigare att serva och underhålla. Dessutom, manuella växellådor ger föraren mer kontroll över bränsleekonomi, vilket möjliggör ett körsätt som ökar bränsleeffektiviteten genom att begränsa mängden ström som används för att accelerera. Manuella växellådor ger också förarna bättre kontroll och kräver extra uppmärksamhet, vilket kan minimera distraherad körning. Slutligen kan en manuell växellåda tillåta bromsar att räcka längre om föraren nedväxling på en nedförsbacke, med motorn som en broms källa.
Nackdelar

Manuella växellådor har vissa nackdelar. En manuell växellåda: s koppling är en extra komponent som kommer att behöva bytas ut under livet av bilen. Dessutom, de färdigheter som behövs för att utföra mjuka växlingar utan att motorn stannar kräver praktik, och vissa förare kan känna sig obekväma med ännu ett system för att hålla koll på under körning. Det är därför de flesta biltillverkare erbjuder automatisk växellåda som standardutrustning på de flesta nya bilar. Automatiska växellådor använder redskap förpackningar för att automatiskt välja en lämplig utväxling utifrån motorns varvtal, fordonets hastighet och förarens input.

.from:https://www.motorfordon.com/bilar/buying-car/car-history/79352.html

Previous:
Next:

bil Historia

 

Copyright (c) https://www.motorfordon.com Svenska Bil All rights reserved.