Svenska Bil >> Auto Repair >> Allmänt Auto Repair >> Content

Skillnader mellan 4WD, AWD och 2WD

Dess en debatt nästan lika gammal som bilen själv, men inte riktigt kommit till ljuset i allmänhetens sinne tills slutet av 1980 och början av 1990. Medan bakhjulsdrift var ursprungligen en eftergift till enkelhet, senare tillverkning metoder skulle ge front-drive en kant där ingenjörskostnaderna var oroliga. Fyrhjulsdrift verkar att kombinera det bästa av två världar, men det också kommer med några förbehåll. Drive Layout

Bakhjulsdrift fordon använder vanligtvis en longitudinell (front-to-back) motor och transmission arrangemang som skickar kraften till bakhjulen. Front-drivrutiner använder vanligtvis ett lateralt (sida-till-sida) orienterad motor och transaxel som skickar ström till de främre styrhjul. Alla hjuldrivna fordon baserade på front-drivrutiner (som Mitsubishi Lancer Evolution) använder vanligtvis en transaxel med ytterligare en bakåtvänd utgående axel som skickar kraften till bakaxeln samt framtill. AWD bilar utifrån RWD motsvarigheter (som Chrysler 300C AWD) använder i allmänhet en fördelningslåda fastskruvad på baksidan av sändningen som en 4WD fordon skulle Addera AWD vs 4WD -. Vad är skillnaden?

4WD lastbil använder en fördelningslåda som stabilt låser de främre och bakre axlarna tillsammans. Ett 4WD-system delar alltid makten jämnt, 50 procent på framsidan och 50 procent till bakhjulen. En AWD-systemet använder en differentiell liknar de begränsade-slip differentialer används i axlarna av många sportbilar. Generellt sett är dessa begränsade-slip center differentialer använder en trögflytande-koppling design som använder en klibbig vätska för att överföra kraften från den ingående axeln till någon av axlarna. Centreradifferensen standard antingen fronten (dvs. Lancer Evo) eller bak (dvs. Lamborghini Murcielago) axel, engagerande den andra axeln bara när datorn upptäcker däckslirning vid förvalda axeln. Addera ditt FWD Fördelar

Före 1980-talet, var framhjulsdrift tänkt som det avgörande-end-all av drivlinor. Det erbjuds riktningsstabilitet, gjorde bilen praktiskt taget omöjligt att snurra, inte kräver ett utrymme-hogging kardantunnel innanför bilens hytt och var billigare att producera. Detta förblir lika sant idag som det alltid varit, speciellt där produktionskostnaderna och inre rum är berörda.
RWD Fördelar

kraftfulla motorer som debuterade under Reagans ämbetsperiod avslöjat en skriande fel i FWD utformning: ett enda par däck kunde styra bilen, eller de kan påskynda den, men de kunde inte göra båda samtidigt. Detta innebär att en FWD s framdäcken tappa greppet vid acceleration ut ur ett hörn, vilket orsakar massiva enligt-steer eller "push." ​​Tillämpa gasen i kurvor i en RWD bil orsakar chassit att rotera runt bilens center. tillåter föraren att justera fordonets orientering i mitten av hörnet för att bibehålla den planerade vägen.
AWD Fördelar

AWD bilar är allt om dragkraft och kraftutveckling. AWD-systemets trögflytande-koppling differential gör att datorn kan skicka ström till vilken axel har för närvarande den mest dragkraft, vilket innebär att en AWD bil alltid kommer att försöka gå vart ratten pekar. Följaktligen kan en AWD bil använder en mycket mer kraftfull motor utan rädsla att strömmen kommer att gå till spillo.
Jämförelse

FWD är drivlinan val om allt du bryr sig om är att få från punkt A till punkt B i relativ komfort och effektivitet. RWD är för dem som tycker om dynamiken i körning, för mastering fordonskontroll genom noggrann och balanserad tillämpning av gas och rattrörelser. AWD är den mest mångsidiga av alla drivlinor, erbjuder kardborreband dragkraft, förutsägbar styrrespons och konsekvent prestanda. Däremot lägger AWD-system i vikt, kosta lite bränsleekonomi och är utan tvekan mindre givande att köra än en bra RWD bil. Kort sagt, är AWD säkrare och tekniskt "bättre", men RWD är roligare.

.from:https://www.motorfordon.com/bilar/auto-repair/general-auto-repair/75508.html

Previous:
Next:

Allmänt Auto Repair

 

Copyright (c) https://www.motorfordon.com Svenska Bil All rights reserved.