Tecken och symptom på en dålig Turbo Intercooler

Tekniskt sett en intercooler som de flesta av oss vet att det är faktiskt och "laddluftkylare." En intercooler är en värmeväxlare som går in mellan de två turbos i en serie turbokompressor-system , medan en efterkylare går mellan det sista turbo och motorn. Men vad du än vill kalla det radiator sak i din turbo VVS, spelar den en viktig roll i att hjälpa din motor motstå missbruk av boost. Intercooler misslyckande är ganska sällsynt, åtminstone jämfört med brister i VVS mellan det och andra komponenter. Intercooler Basics

Alla ämnen i detta universum - åtminstone de varmare än absoluta nollpunkten, eller negativ 459 grader F - innehålla en viss mängd energi i form av värme. Komprimera en gas tar värmeenergi den innehåller och koncentrerar det till en mindre yta, vilket ökar netto temperaturen för gasen. Tappas av temperaturen hos en given volym av gas kommer att tappa dess tryck. Cooler luft innehåller mer syre per kubiktum, vilket ökar hästkrafter, och det minskar oddsen för bränsle förtändning och okontrollerad detonation. Den intercoolern är en radiator som kastar lite av denna värmeenergi, kyla förbränningsrummet.
Boost Läckor

Intercoolers och turbo VVS är ganska enkla saker från naturen, och det finns inte så många sätt de kan misslyckas. Om en intercooler eller VVS mellan din turbo och oljeläckor, kommer de att ventilera laddtryck på utsidan och orsakar en nettoförlust av syre går in i motorn. Detta kommer att kasta bort din luft /bränsleblandning, vilket gör att motorn att köra extremt bränsle-rika. Eftersom det inte finns tillräckligt syre för att bränna bränslet går in i din motor, kommer du att hamna spyr råbränsle ur avgasröret i ett moln av svart rök. Eftersom varje partikel av svart rök är en droppe bränsle, kan du förvänta dig av en kraftig bränsleekonomi och prestanda.
System Ersättning

De symptomen kommer alltid manifesterar i någon grad eller annat, men turbo styrsystem och datorer kan använda valfritt antal metoder för att kompensera för en boost läcka. Om läckan är ganska liten, din turbo wastegate - avgas överströmningsventil - kan hjälpa till att hålla laddtryck i den gröna zonen genom att öka turbo rpm. I fall som detta, kanske du märker ingenting mer än lite fördröjning vid acceleration och lite extra turbo gnälla. I svårare fall, kommer datorn att svara på rika tillståndet genom att gå in i sin felsäker "limp home"-läge, som är utformad för att göra bilen nästan undriveable genom att tappa kraft och begränsar rpm.
Luft-till-vatten Misslyckanden

Vissa bilar - särskilt Subaru WRX STi - utnyttja en luft-till-vatten intercooler omgiven av motorns kylvätska istället för en luft-till-luft intercooler monterad i fronten av radiatorn. Det enda sättet en luft-till-luft laddluftkylare kan släppa i effektivitet är om något fysiskt begränsar luftflödet genom kylaren eller täcker kylflänsarna, torkad lera kommer att göra det. Luft-till-vatten-laddluftkylare lita på motorns kylvätska och kan bli igensatta med mineralfyndigheter såsom kalcium, kalk och rost precis som din värmeelement kärna. En effektivitet droppe kommer att höja temperaturen inloppsluftflödet orsakar en minskning av hästkrafter och en ökad tendens till motorknackning och ping.

.from:https://www.motorfordon.com/bilar/auto-repair/diagnosing-car-problems/68579.html

Previous:
Next:

Diagnostisera bil problem

 

Copyright (c) https://www.motorfordon.com Svenska Bil All rights reserved.