Har ett ständigt öppna termostat skada din bil?

Termostaten kan tyckas en aning överflödigt för vissa, men det fyller en viktig funktion i att hålla din motor igång som bäst. Och det hjälper till att hålla dig på din bästa också, eftersom en kall motor innebär kall kylvätska - och det innebär ingen värmare för dig. Termostat Basics

En termostat är i huvudsak en ventil som öppnar och stänger på egen hand beroende på kylvätsketemperatur. När din motor blir upp till temperatur, smälter ett vax pellet insidan av en cylinder i termostaten, expanderar för att fylla cylindern och driva upp på en kolv. Denna kolv öppnar termostaten ventilen, vilket tillåter fluid från motorn att strömma runt den och in i kylaren. När motorn svalnat, stelnar vaxet och kylarvätska återcirkulerar inne i motorn.
Stuck Halfway Open

En termostat ventil som fastnar halvvägs öppen eller underlåter att stänga helt är vanligare än en som stannar helt öppen hela tiden. Vid uppstart, kommer kall kylvätska strömma genom termostatventilen och in i kylaren, där det kommer att kylas mer innan han återvände till motorn. Den kylvätska kommer så småningom nå driftstemperatur men fortsätter sedan förbi och in överhettning sortiment.
Stuck All the Way Open

En termostat ventil fastnat alla vägen öppen kommer att orsaka att motorn går konstant under sin arbetstemperatur utom under de hårdaste av användning. Hur mycket beror främst på temperaturen i luften utanför, motorn kan komma upp snabbt i temperatur och bo mycket nära att på en varm sommar dag, men kan lika gärna köra sten-kallt på vintern
.
Konsekvenser

motorer går bäst och mest effektivt när de är väldigt varma. En kall motor oftast blir värre bränsleekonomi, ger mer skadliga utsläpp och kan kännas lite ner på strömmen, detta gäller särskilt om datorn använder ett mindre-än-optimala programmet vid låga temperaturer. När du kör utan termostat alls är bättre än att ha en som inte öppna hela vägen, med en väl fungerande termostat är bättre än att ha en som sticker öppen eller ingen alls.


.from:https://www.motorfordon.com/bilar/auto-repair/diagnosing-car-problems/68561.html

Previous:
Next:

Diagnostisera bil problem

 

Copyright (c) https://www.motorfordon.com Svenska Bil All rights reserved.