Hur vill kolla en topplockspackning

Den topplockspackning är en tunn skiva av relativt böjligt material som sitter mellan topplocket och motorblocket av en förbränningsmotor. På grund av sin position i motorn, måste denna packningstätning den övre delen av alla cylindrar samtidigt tätning flödespassagerna för motorolja och kylvätska. Packningar är ofta gjorda av stål eller kompositer av mineralull och polymerer. Enstaka topplockspackning fel kan fortfarande förekomma trots deras slitstarka material, och kunniga fordonsägare ska lära sig att känna igen de tillhörande tecken och symtom. Saker du behöver
Tändstiftshylsa
mutterdragare
Visa fler instruktioner
1

Analysera fordonets prestanda över tiden. En läckande topplockspackning kan resultera i olja eller kylvätska läcker in i motorns cylindrar som i sin tur, kan orsaka tändstiftet och dålig motorprestanda. En blåst topplockspackning kan också leda till låg kompression i en eller flera av cylindrarna, vilket kan orsaka grov motordrift. Om fordonet körs varmare än vanligt, har nyligen förlorat makten eller körs grov, kan detta vara ett tecken på en läckande topplockspackning.
2

Ta bort tändstiften individuellt och kolla för nedsmutsning. Om alla tändstift är smutsiga, är detta sannolikt ett resultat av dålig motor tuning, men om bara en eller två är smutsiga, kan det tyda på en läckande topplockspackning Addera 3

Open. huven och placera den gemensamma mellan motorblocket och cylinderlocket. På nyare modell bilar, kan du behöva ta bort motorkåpan för att se hela topplocket. Undersök fogen för tecken på läckage motorolja eller kylvätska, som båda betecknar en läckande topplockspackning. Starta motorn och undersöka fogen för tecken på att fly motoravgaser. Observera att mindre läckor vid topplockspackning leden också kan bero på felaktig åtstramning av motorns topplock.
4

Parkera bilen och vänta tills motorn har svalnat. Öppna huven, ta bort kylarlocket och undersöka den kylande vätskan inuti. Den kylvätska ska vara grönaktig till färgen och har ett rent utseende. Om kylvätskan är brunaktig, eller om du ser fet avskum eller skum som flyter på ytan, är detta ett tecken på att motorolja läcker genom topplockspackning och blanda med kylvätska. Med kylarlocket avlägsnas, starta motorn och låt den värmas upp tills termostaten öppnas och kylmediet börjar cirkulera genom kylaren. Undersök cirkulerande kylvätska för bubblor av avgaserna. Om du ser bubblor blandas med kylvätska, har en assistent rev motorn några gånger och titta för att se om bubblor ökar. Dessa bubblor är ett tecken på att avgaser läcker genom topplockspackning och blanda med kylvätska.
5

Stäng av motorn, pop huven och dra ut oljestickan. Undersök oljan på slutet av stickan för att se om det finns ljus fradga eller skum. Detta skum, om sådan finns, är ett resultat av kylvätska läcker genom topplockspackning och blanda med oljan.
6

Undersök avgas fordonets avgasrör när motorn är igång och leta efter tecken på rök. Förväxla inte rök med normal vattenånga som syns i avgaserna när motorn värms upp. Blåaktig rök, åtföljd av en oljig doft, indikerar att motorolja läcker in i motorns cylindrar. Detta kan bero på en topplockspackning läckage, eller eventuellt läckage i samband med ventilsätena eller andra interna motordelar. En vitaktig rök orsakas av kylvätska läcker in i cylindrarna och är nästan säkert orsakats av en läckande topplockspackning.

.from:https://www.motorfordon.com/bilar/auto-repair/diagnosing-car-problems/66384.html

Previous:
Next:

Diagnostisera bil problem

 

Copyright (c) https://www.motorfordon.com Svenska Bil All rights reserved.