Svenska Bil >> Auto Repair >> Auto Bromsar >> Content

Vad betyder en Ignition Throttle Position Sensor Do?

Vevaxelläget sensor och gasreglersensorn är kanske de är de enda delarna av ett elektroniskt bränsleinsprutningssystem att datorn helt enkelt inte kan fungera utan. Gasspjällssensorn tala om för datorn hur långt gasspjället har öppnats, vilket är viktigt att upprätthålla den rätta förhållandet luft bränsle och timing förväg. Historia

Tillbaka i dagarna framför elektroniska tändningar, när alla bilar hade en distributör, var TPS (gasspjällssensorns), i själva verket den enda sensor som används för att köra elektronisk bränsleinsprutning. Den första att experimentera med elektronisk bränsleinsprutning används modifierad ljus dimmer växlar cribbed från den lokala hem-leverans butik, som byttes ut till specialbyggda enheter senare.
Plats

TPS enheterna är anslutna direkt till axeln som öppnar och stänger ventilen strypspjället. Denna runda, platta sitter i spjällhuset inlopp, och modulerar mängden inkommande luft genom att rotera horisontellt för att minska luftflödet, och vertikalt för att öka den. De TPS tala om för datorn hur långt denna luftventil har öppnats.
Typer

De första TPS enheter var potentiometer-typer. Dessa växlar (som i den tidigare nämnda dimmer) används en rad elektriska kontakter för att variera strömmen beroende på hur långt längs växeln var i sin båge. Mer moderna TPS-enheter använder en Hall Effect Zero-kontakt sensor. Denna typ av sensor utnyttjar en magnet monterad på den centrala axeln, och en sensor lindad runt den som talar om för datorn där magneten är i förhållande till sensorkroppen.
Drive-by-Wire

Vissa bilar använder nu en TPS som gör mer än att berätta den dator där gasen är, de faktiskt styra gasreglageläget sig med en elektronisk servo. Detta servo är ansluten till en motsvarande sensor på gaspedalen, så det finns ingen direkt manuell styrning av gasspjället. Detta gör att datorn kan modulera gasspjällsläge enligt motorns krav, inställningar varvtalsregulatorn, eller villkor dragkraft utan tågförarinmatning.
Framtiden

Även om vissa lyxbilar redan införliva några av dessa framsteg, snart kan vi förvänta oss att se TPS styrenheter som arbetar med adaptiv farthållare, låsningsfria bromssystem, fordonssystem stabilitet, antispinn, motor modifierare prestanda och oktan system justering. Mycket som det var vid starten, är TPS förbereder sig för att vara den enskilt viktigaste sensorn på den moderna bilen.

.from:https://www.motorfordon.com/bilar/auto-repair/auto-brakes/60007.html

Previous:
Next:

Auto Bromsar

 

Copyright (c) https://www.motorfordon.com Svenska Bil All rights reserved.