Behöver du att mappa en motorcykel efter att sätta ett nytt avgassystem på?

Tvärtemot vad många tror, ​​motorcyklar är inte bara tvåhjuliga bilar. Även cyklar använder många av samma grundläggande delar och verksamhetsprinciper, gör cykeln som helhet ofta utan vissa komponenter som kan lägga onödiga kostnader, komplexitet och vikt. Detta gör tuning motorcyklar något mer delikat affär, särskilt där förändringar i luftflöde in och ut ur motorn berörs. Avgassystem och Airflow Grunderna

avgassystem gör makt genom att få använda gaserna ur motorn, vilket ger utrymme för mer luft och bränsle i cylindern. Mer luft kommer in betyder mer bränsle förbränns, vilket innebär mer hästkrafter. På förgasarmotorer, är denna minskning av mottryck ingenting men bra, den carb är en kombination luftflöde och bränsle-mätanordning, så det kan kompensera för extra luftflöde som går in i motorn upp till den punkt att förgasaren venturi tar slut luftflöde . Men även så, kan det extra luftflödet kräva jet förändringar i förgasaren för att leverera det extra bränsle som krävs för att matcha det luftflöde.
Motorcykel bränsleinsprutning

Din genomsnittliga bränsle- injicerade bil har tre eller fler luftflöde och luft-kvalitet övervakningssystem i intaget: a mass-luftflöde sensor, grenrör absolut trycksensor, intag lufttemperaturgivare och barometertryck sensor bland dem. En syremätgivare övervakar syreinnehållet i gasen som kommer ut. Bränsleinsprutning cyklar gör ofta utan någon eller alla av dessa sensorer, enbart förlita sig på en förprogrammerad bränsle och gnista karta kalibrerad till motorns parametrar lager luftflöde. I fall som detta, är datorn flyger nästan blind, med lite mer än rpm och vevaxelposition att modulera bränsleinsprutning.
Exhaust Konsekvenser

Eftersom Datorn har ingen aning om hur mycket luft som går igenom motorn, öka luftflödet genom motorn kan bara få den att köra magert. Inte bara kommer köra magert kostar dig hästkrafter, kan det mycket väl förstöra motorn. Det bästa scenariot är att bränslet inte helt brinna i cylindern, tända i avgasröret när gasspjället stängs under växling och inbromsning. Den resulterande lean slå orsakar en rapport gevärsskott att utfärda från rören, potentiellt skada ljuddämparen och anmäla alla för en halv mil att du inte brydde sig om att programmera om datorn. Det värsta scenariot är total motor härdsmälta när höga temperaturer i cylindern överväldiga din cykel kylsystem.
Two-Stroke Troubles

Du kanske kan komma undan med ett lager dator på en fyrtakts, bränsleinsprutning motor, särskilt om det är en mer sofistikerad design som använder någon form av luftflödet-övervakningsenhet. Tvåtaktare, dock är en helt annan sak. Tvåtaktsmotorer använder vanligtvis en expansionskammare i avgaserna för att reflektera tryckpulserna tillbaka in i motorn, vilket effektivt "supercharges" motorn vid vissa varvtal varierar. Olikformade kammare placerade på olika avstånd från motorn ändrar kammarens operativa bredd. I fall som detta, kanske du behöver inte bara ändringar i datorn, men några portning arbete på motorn för att optimera den för det nya röret.

.from:https://www.motorfordon.com/bilar/Aftermarket/general-auto-upgrades/96873.html

Previous:
Next:

Allmänna Auto Uppgraderingar

 

Copyright (c) https://www.motorfordon.com Svenska Bil All rights reserved.