Hur Takluckor Work

Oavsett om du kallar dem soltak eller moonroofs -? Avtagbar, tippning eller glidning takpaneler har varit en gynnad fordonsindustrin alternativ eftersom det första gången någon sträckte en duk topp över en horseless vagnen. Medan detaljerna har ändrats för att göra dem mer flexibla och robusta, grunderna i blå-himmel bilismen har inte. Grundläggande Panel

En grundläggande borttagbar-panel taklucka - vanligtvis kallas en T-top eller Targa top - består av tre till fyra grundläggande delar. Glaset eller metall panel är den största delen. Flyttbara metall paneler införliva typiskt låsning eller låsmekanismen i panelen, medan glasskivor kan använda en ram metall omkrets för att ge en låsande punkt. Metallen panelen sitter i en urtagning i taket, denna urtagning kan vara en del av taket om takluckan var ursprungliga eller det kan vara en lägre ram inskruvad i den ursprungliga plåt. En topp och botten täckring döljer skruvarna och ramar
grundläggande ram -. Rörliga Takluckor

Mest alla rörliga soltak använder samma grundläggande tvådelad ram som mest alla rörliga soltak använder. En övre ram med en yttre läpp något större än taket hålet sitter i hålet stöds av taket och förseglas till den av weatherstripping. Denna övre ram droppar ner från nivå med taket och inkorporerar glidkanalen eller pivot mekanism. Ett lägre ram skruvarna i den övre ramen från botten, sandwiching taket stål och headliner i mellan. Takluckan mekanism, fäster vid denna eller någon variant av detta ramverk. Fabriksinstallerad soltak använder ofta ett system för vattenförvaltning med ett rör som ledningar läcker vatten ner genom en av de tak pelare och ur botten av bilen.
Pop-Up och Spoiler Designs

Pop-up mönster är den enklaste och kan vara manuellt eller maskinellt. En manuell pop-up är bara en glasbit med en pivot på framsidan som gör att den bakre att luta uppåt. Manuell pop-ups spärren normalt bakifrån. När i det öppna läget, verkar spärren som en stötta för att hålla takluckan upp. Elektriska pop-ups använder ett kraftfullt ställdon och någon sorts ratcheting mekanism för att hålla takluckan på plats. En spoiler eller tilt-och-soltak utnyttjar en kanal i den nedre ramen. Istället för att vara fixerad på plats i ramen, sitter spoiler-typ Takluckans svänga i hjulen inuti denna kanal. När panelen dyker upp på baksidan, det är gratis att rulla bakåt i kanalen för att öppna takluckan helt.
Inbyggda Takluckor

inbyggda soltaket är en som glider in i utrymmet mellan metallen tak och det inre innertaket istället för att glida tillbaka över taket. Inbyggda mekanismer kan vara mycket komplexa, vilket gör att takluckan att tilta upp och fungera som en ventil eller glida nedåt i taket för att öppna framifrån. Kanalen i en inbyggd taklucka vanligtvis vinklar nedåt mot den bakre tappar panelen, men det kan vara raka beroende på utformningen av den exakta mekanismen. Vissa inbyggda soltak använder en andra, mindre popup-panelen strax före huvudpanelen. Sådana dubbla vent soltak använda den andra pop-up utlopp för direkt luftflöde över öppna takluckan för att minska turbulens i bilen, eller att fungera som en sekundär pop-up för extra ventilation.


.from:https://www.motorfordon.com/bilar/Aftermarket/general-auto-upgrades/96763.html

Previous:
Next:

Allmänna Auto Uppgraderingar

 

Copyright (c) https://www.motorfordon.com Svenska Bil All rights reserved.