Måste jag använda jordkabeln på en O2-sensor?

Den genomsnittliga fordonsindustrin datorn använder flera sensorer som fungerar som ledningssystemets ögon och öron i din motor. Massan luftflöde och grenrör luft tryckgivare tala om för datorn hur mycket luft kommer in, och O2-sensorn berättar vad som händer efter att luften kombineras med bränsle i cylindrarna. Även datorn kan fortsätta fungera utan information från O2-sensor, röra dig med denna viktiga komponent på din egen risk. O2 Sensor Basics

En syresensor är i huvudsak bara en mycket robust, mycket specialiserad termometer som hänger ner i din avgaserna. Avgas temperaturen stiger eller sjunker i förhållande till mängden bränsle i avgaserna. Det termoelektriska materialet i O2-sensor producerar elektricitet när det blir varmt, det varmare materialet, desto högre spänning. Datorn läser denna spänning och extrapolerar från motorns aktuella luft /bränsleblandning. På en bensinmotor, kommer pre-omvandlare temperaturen stiger som luft /bränsleblandningen blir magrare, och post-omvandlare temperaturerna kommer att sjunka. På tal om omvandlaren: den andra O2-sensor övervakar din katalysator, och gör den obrukbar kommer att kasta datorn i "limp-home"-läge tills du få det fixat Addera Uppvärmda O2 Sensorer

Problemet med den termoelektriska material i O2-sensorn är att den bara ger spänning över en viss temperatur (ca 600 grader), och det tar tid att få sensorn upp till denna temperatur. Fram till O2-sensor får upp till temperatur, driver motorn i "open-loop"-läge där man använder sin bästa gissning att bestämma luft /bränsleblandning. Uppvärmda O2 sensorer använder ett elektriskt värmeelement för att få sensorn upp till arbetstemperatur snabbare. Utan ett värmeelement, skulle bilen stanna i open loop långt efter uppstart eller efter långa perioder av tomgångskörning.
O2 sensorkablage

Den genomsnittliga syresensor kommer att ha från 1 till 4 ledningar. Den enda tråd på en en-tråd O2-sensorn är givarens positiva BNP-tråd, i detta fall, är sensorn jordad till avgasröret. Ledningarna i två-wire sensorer kommer normalt bestå av positiva sensorns tråd och värmaren strömförsörjning tråd (sensorn är fortfarande jordad till röret) eller sensorutmatningen positiv tråd och en jordledning för sensorn. Tretråds konfigurationer kommer att använda en positiv tråd sensorutmatning, en positiv värmare strömförsörjning tråd och en jordkabel som tjänster av sensorn, värmare eller båda. Om du har en fyra-wire sensor, då sensorn och värmare använder separata grunder.
Koppla Ground


Vad händer när du kopplar en jordkabel beror på sensor. Koppla ur marken på en tvåtrådsgivare och du gör sensorn ur funktion. Koppla den på en tre-wire sensor och du kan göra att sensorn, värmaren eller båda ur funktion. Kapning någon av Jordledningarna på en fyra-wire sensor kommer att döda antingen sensorutmatningen eller värmaren funktion, beroende på vilken grund du klipper. Killing värmaren kommer helt enkelt att hålla bilen i start-up-läge (open loop) längre efter att du startar eller när du har gått på tomgång, vilket orsakar en minskning av kraft och bränsleekonomi. Skiva sensorns jordkabel kommer att kasta datorn i open loop permanent.

.from:https://www.motorfordon.com/bilar/Aftermarket/general-auto-upgrades/96745.html

Previous:
Next:

Allmänna Auto Uppgraderingar

 

Copyright (c) https://www.motorfordon.com Svenska Bil All rights reserved.