Effekterna av vridmomentet på Drag Racing Däck

Det har sagts att dra raser vinns eller förloras på linjen. Medan den massiva hästkrafter av många moderna motorer kan bidra till att motverka vissa förluster i rad, är det faktum att millisekunder förlorade vid startlinjen kan översätta till tiondelar av en sekund förloras genom fällorna. God fjädring inställning är avgörande för en hård lansering, och alla goda upphängningar är byggda runt däcken. Hjulspinn

Vridmoment kan göra en av två saker: det kan antingen starta din bil eller bryta däckens mekaniska och molekylära vidhäftning till marken. Teoretiskt kan nog gummi på vägen förvandla en kompressormatad monster i ett stopp-ljus hjälte, men mer ofta än inte det bara snurrar däcken. Detta är ett område där boost-styrda turbomotorer har en fördel: föraren eller mekaniker kan ställa överladdreglerenheten att öka progressivt uppsving med fordonets hastighet. Det tar en liten punch ur lanseringen, men gör att bilen, som helhet, mycket mer förutsägbara och förlåtande vid gränsen.
Deformation

Däckens kontakt patch (den punkt vid vilken den nuddar marken) är ungefär rektangulärt. När du ansöker vridmoment på däcket, på baksidan av denna rektangel "gräver" och drar däcket till marken. I kombination med vikten överföring på acceleration, gör detta drar däcket plattare på botten än toppen. Däck med en mycket hög sidovägg tillåter mer av detta grepp som förbättrar deformation. Medan en sådan deformation är en välsignelse för acceleration, gör det också att däcket deformeras i sidled enligt kurvtagning. Det är därför mycket lågprofildäck gör väl på väg kurser men ofta snurra på dra remsan.
Skrynkling
p Om du tittar på en Top Fuel dragsters "däck i slow motion, kommer du att märka att däckets slitbana inte rör sig exakt med fälgar. När motorn applicerar vridmoment till hjulen, däckens mjuka och flexibla sidoväggar låta fälgar att rotera lite innan slitbanan gör. Detta omslag, eller "skrynklas" gör två saker: den lagrar potentiell energi i däcken "sidovägg (ungefär som ett utsträckt gummiband) och gör däcken mindre i diameter. De mindre diameter däck höjer bilens effektiva utväxling (växel ggr slutväxel multiplicerat med skillnaden i däckets omkrets) till en mer acceleration-orienterad profil och gummiband effekt hjälper till att frigöra mer energi på lanseringen. Denna sträckning-och-knäppa tillbaka kan lägga mer av motorns effekt till marken vid lanseringen utan att snubbla på mellanstationer lampor.
Tillväxt

Tro det eller ej, de flesta Dra slicks är (i praktiken) ett slags kontinuerligt variabel transmission. Medan du sitter stilla, är däckens utvändig omkrets ganska liten men växer sig större så centripetalkraft skjuter utåt på slitbanan. En Top Fuel dra slick kan växa så mycket som 25 procent i storlek från chefen för spåret genom de fällor, som har en enorm inverkan på bilens effektiva utväxling. Detta faktum i sig är goda skäl att ta hänsyn till däckens dynamiska egenskaper när du ställer upp bilen.

.from:https://www.motorfordon.com/bilar/Aftermarket/general-auto-upgrades/83936.html

Previous:
Next:

Allmänna Auto Uppgraderingar

 

Copyright (c) https://www.motorfordon.com Svenska Bil All rights reserved.