Keramiska Vs. OEM Bromsbelägg

En bil bromssystem är en av de viktigaste komponenterna. Bra kvalitet bromsar är inte bara nödvändigt för prestanda, men också viktigt för säker körning. Bromsar kräver tillfällig underhåll, inklusive byte av bromsbelägg, vilka är utformade för att bära ner med användning. Keramiska bromsbelägg är ett attraktivt alternativ för många förare till OEM (original equipment manufacturer) kuddar som kom på bilen när den var ny. Historia

Användningen av keramiska bromsbelägg är en relativt ny företeelse. För många år biltillverkare erbjöd nya bilar med bromsbelägg som var antingen semi-metalliska eller består av en asbest-baserad förening. Som hälsoproblem växte kring användningen av asbest, blev halvmetalliska eller låg-metalliska kuddar standarden för de flesta biltillverkare. Keramiska och andra material har utvecklats av eftermarknaden tillverkare auto del. Keramiska bromsbelägg erbjöds först för japanska bilar på 1990-talet och idag finns till de flesta märken och modeller av bilar, lastbilar och stadsjeepar.
Construction

Keramiska bromsbelägg består huvudsakligen av keramiska fibrer. Dessa fibrer, tillsammans med en liten mängd metall, hålls samman med ett bindemedel som ger dynorna deras struktur. OEM broms mads är oftast halvmetalliskt och innehåller olika metaller, såsom stålull, strimlad metalltråd och järnpulver. Andra metaller används också, tillsammans med ett fyllmedel som binder de metalliska komponenterna tillsammans. Keramiska bromsbelägg är mjukare och jämnare samtidigt som semi-metalliska kuddar är hårdare och innehåller fler varianter.
Funktion

Trots olika sammansättningar, keramik och OEM broms kuddar fungerar på ungefär samma sätt. Bromsbelägg används på skivbromsar, som fungerar genom att klämma en snurrande metall rotor mellan två dynor knutna till ett skjutmått. Tjockleken stänger då bromspedalen trycks ner, vilket orsakar friktion (och värme) mellan dynan och rotorn att bromsa eller stoppa fordonet. De flesta moderna bilar använder skivbromsar i framhjulen, där mer bromskraft behövs, samtidigt som du använder mindre dyrbara trumbromsar i bak. Allt fler biltillverkare erbjuder bilar med fyra hjul skivbromsar.
Nackdelar

keramik och semi-metalliska bromsbelägg vardera har nackdelar som förare bör vara medveten om. Keramiska kuddar är mjukare och därför slits fortare. De kostar också mer att byta. Semi-metalliska bromsbelägg är hårdare och därför kan orsaka själva rotorn att bära ner snabbare. De producerar också mer buller, eftersom metallen skärvor de innehåller kommer att så småningom komma till ytan av dynan och kommer i kontakt med den roterande rotorn. Detta buller kommer att fortsätta tills skärvan i dynan, eller själva rotorn, bärs ner tillräckligt.
Fördelar

Både keramik och halvmetalliskt OEM bromsbelägg erbjuda vissa fördelar jämfört med andra typer. Eftersom de är mjuka, skadar keramiska kuddar inte rotorer och ger jämn, jämn friktion vid bromsning. Keramiska kuddar är också ren och producerar mindre damm när de slits. Semi-metalliska dynor erbjuder fördelen med låg kostnad, vilket är en av de viktigaste orsakerna till att de används på de flesta nya fordon. De bär också ned långsamt och ger god värmeöverföring från rotorn. Detta hjälper till att förhindra skevhet, vilket kan inträffa när rotorn utsätts för hög värme.

.from:https://www.motorfordon.com/bilar/Aftermarket/general-auto-upgrades/83452.html

Previous:
Next:

Allmänna Auto Uppgraderingar

 

Copyright (c) https://www.motorfordon.com Svenska Bil All rights reserved.