Svenska Bil >> bil underhåll >> Tire underhåll >> Content

Påverkar slitbanor Traction?

Bil aficionados kan göra ett antal tweaks till sina fordon för att förbättra greppet och hantering. Lägga luft effekter, sänka fjädring och uppgradering av chocker kan alla hjälpa hantering, men Traction kommer nästan uteslutande från däcken. Detta är, bokstavligt talat, där gummit träffar vägen. Tävlingsförare har länge vetat att släta, upphöjning däck ger bäst grepp på torr asfalt, men verkliga körning tar andra faktorer beaktas. Däck Grunderna
resultat

Traction från en hög friktion när däcket och vägytan möts. Idealt skulle däckets hela yta gör kontakt med vägen, som det gör med slick racerdäck. Även om detta ger bäst grepp på torra, släta trottoaren, innebär verkliga drivande regn, snö, lera och andra faror. Däck designers förbrukar mycket tid och datorkraft designa slitbanemönster som maximerar kontakten med vägen i alla förhållanden, samtidigt som behovet av att hålla väg buller låg och gas körsträcka hög. Addera vatten och vattenplaning

på våta trottoaren, skulle ett däck utan trappsteg glida längs på en kudde av vatten, inte göra bra kontakt med vägen. Detta kallas vattenplaning, och den resulterande bristen av dragning allvarligt försämrar en fordonets styrning och bromsning. Slitbanor är utformade med ett mönster av spår för att ge vattnet en flyktväg, kanalisera bort den och låta resten av väggrepp en trottoar. Det är fortfarande möjligt för ett fordon att hydroplane om trappstegen är slitna, eller om föraren är för snabb för väglaget.
Snow

Snow presenterar mer av ett problem för däck designers eftersom det inte obligingly strömma bort genom spåren i däcket. Istället, komprimerar den och fyller dem, ta bort däckets dragkraft. Vinterdäck är utformade med bredare spår som släpper snön när de roterar. Vissa premium vinterdäck är gjorda med en speciell gummiblandning som förblir mjukare vid låga temperaturer, vilket förbättrar slitbanans grepp om kall trottoar och även is. Den grövre trampa på vinterdäck gör dem bullrigare på vägen och minskar bränsleförbrukningen, men de ger en ovärderlig grad av säkerhet i vinterkörning.
Mud och andra ytor

Vissa fordon tillbringar mycket av sin tid på gårdar, byggarbetsplatser, off-road banor och andra utmanande miljöer. Lösa och mjuka ytor såsom smuts, grus och lera har sina egna utmaningar, som kräver ännu grövre trappsteg än ett vinterdäck. Traktorer och annan tung utrustning har slitbanor bestående av stora åsar, som fungerar som ett skovelhjul för att ge grepp på mjuka underlag. Lastbilsdäck och off-road däck idrott, som måste arbeta på trottoaren också, tenderar att ha konventionella slitbanor i mitten av däcket, för landsvägskörning och grova slitbanor på kanterna, där de kommer att gripa på mjuka underlag.
Addera ditt .from:https://www.motorfordon.com/bilar/car-maintenance/tire-maintenance/102122.html

Previous:
Next:

Tire underhåll

 

Copyright (c) https://www.motorfordon.com Svenska Bil All rights reserved.