Svenska Bil >> bränslen >> bensin >> Content

Vilka är de olika metaller som finns i katalysatorer?

En katalysator är en del av ett fordons avgassystem, placerad mellan motorn och avgasröret. Omvandlaren funktion är att fungera som en katalysator för kemiska reaktioner som omvandlar gaser motorns avgaser till mindre skadliga utsläpp innan de utvisas. Dessa reaktioner inträffa som avgaserna passerar genom omvandlaren och över det keramiska substrat belagt med sällsynta metaller såsom platina, palladium och rodium. Lite bakgrund

De första katalysatorer dök upp i bilar på 1970-talet som svar på strikta normer för utsläpp från fordon på uppdrag av Clean Ändringar Air Act från 1970. De första omvandlare var i stånd att omvandla kolmonoxid och kolväten till koldioxid och vattenånga. Men i början av 1980, lagt utvecklingen av trevägs-omvandlare för omvandling av kväveoxider till kväve. Genom 1981, var alla nya bilar som säljs i USA utrustas med omvandlare. Över den genomsnittliga bilens 10-års livslängd, skulle det släppa 15 ton skadliga utsläpp utan katalysator som minskar det beloppet med 98 procent.
Så fungerar

Inne i omvandlare, har en bikakeformad formad struktur tillverkad av metall eller keramik en tunn beläggning av en eller flera av de ytterst sällsynta metaller som finns i platinametaller grupp; primärt platina, palladium och rodium. Som katalysatorer, dessa metaller påskynda den kemiska reaktionen som omvandlar skadliga förbränning biprodukter till säkrare utsläpp, men de används inte upp i denna process. Metallerna kvar i konvertern och fortsätta att underlätta reaktionerna hela livslängd enheten.
Platinagruppmetaller
p Det finns sex metaller i denna grupp : platina, palladium, iridium, rodium, osmium och rutenium. Dessa sällsynta metaller återfinns inte ensam i naturen och förekommer oftast inom insättningar av sulfidmalmer. Den största sulfid malm insättning som innehåller platinametaller är i Sydafrika, följt av en deposition i Ontario, Kanada. I USA, är den största fyndigheten i Stillwater Complex i Montana.
Platinum

Platinum tolerans av höga temperaturer, korrosions-och katalytiska egenskaper gör det till en bra kandidat för användning i katalysatorer. Emellertid är det ofta i kombination med iridium för att skapa en legering som är starkare än platina enbart. Den mest använda av platinametaller gruppen, är platina också används i elektriska kontakter, utrustning som kräver hög korrosionsbeständighet, missil koner näsa, jet motordelar, smycken och dentala legeringar. Medicinska användningsområden platina-iridium legeringar i lederna höftledsplastik och platina-osmium legeringar i pacemakers och hjärtklaffar ersättning. Addera palladium och rodium

Dessa två metaller är också ofta används som katalysatorer i katalysatorer. Andra användningsområden för palladium inkluderar kirurgiska instrument, klockor, smycken och elektriska kontakter. Inom tandvården, legeringar av palladium och guld eller silver göra bra material för fyllningar eftersom palladium inte matt. Rodium tillför hårdhet till platina och palladium när det är legerat med antingen metall, vilket gör det till en värdefull komponent i katalysatorer.

.from:https://www.motorfordon.com/bilar/fuels/gasoline/135770.html

Previous:
Next:

bensin

 

Copyright (c) https://www.motorfordon.com Svenska Bil All rights reserved.