Svenska Bil >> bränslen >> bensin >> Content

De typer av gasturbinmotorer

Majoriteten av passagerare och militära flygplan drivs med gas-turbinmotorer, enligt NASA. Gasturbiner använder förbränning för att producera energi genom att antända luft och bränsle på samma gång. Avgaserna från förbränningen används för att skapa dragkraft, vanligtvis genom att kanalisera avgaserna genom ett munstycke med hög hastighet. Turbojet

turbojetmotorer suger kontinuerligt luft in och skicka den till en kompressor, som fungerar som en elektrisk fläkt och pumpar högtrycksluft i brännaren. Brännaren tänder och kombinerar små mängder bränsle och luft för att producera avgaser. Het avgas från denna reaktion lämnar motorn genom turbinen. Turbinen har spinning blad som tvingar avgaserna genom ett munstycke. Avgas-hastigheter ut ur munstycket och skapar dragkraft eftersom utträdeshastigheten är snabbare än den fria-strömhastigheten, enligt NASA.
Efterförbränning Turbojet

Majoriteten av moderna stridsflygplan användning afterburning turbojetmotorer, enligt NASA. Regelbundna turbojetmotorer ta del av energin i avgaserna från brännaren att snurra turbinen. Efterförbränning turbojets har efterbrännkammare som sätter tillbaka en del av denna energi tillbaka genom att injicera bränsle direkt in i den heta avgasströmmen av turbojet. Den insprutade bränslet förbränns, vilket skapar extra dragkraft. När en efterbrännare är avstängd, fungerar motorn som en vanlig turbojet. Afterburners använder betydande mängder bränsle och används endast på stridsflygplan (även om de används för att kunna användas även i Concorde SST).
Turbofläktmotor

De flesta flygplan använder turbofläktmotorer eftersom de har god bränsleekonomi och hög dragkraft, enligt NASA. Turbofläktmotorer har en fläkt i fronten och en fläkt på baksidan av kärnan motorn. En del av den inkommande luften kommer genom motorns inlopp, passerar genom fläkten, in i kärnan kompressorn och sedan in i brännaren. Bränsle och luft kombineras i brännaren, och förbränningen heta avgassystemet, som passerar genom kärnan och turbiner fläkt och sedan ut munstycket. Den andra delen av den inkommande luften kommer genom den främre fläkten, förbi motorn och går sedan ut genom den bakre fläkten. Turbofläktmotorer få lite dragkraft från kärnan motorn och några från fläkten.
Turbopropmotor

turbopropmotorer används främst av små matarflygplan och lågvarviga transporter som fraktflygplan. De två viktigaste delarna av ett turboprop-system är propellern och kärnan motorn. Kärnmotorn liknar en turbojet, men använder majoriteten av energin från avgaserna att snurra turbinen istället för ut genom munstycket för att producera dragkraft. Ibland annan turbin är närvarande som är ansluten till drivaxeln som är kopplad till en propeller. De flesta av dragkraften i en turbopropmotor kommer från propellern.

.from:https://www.motorfordon.com/bilar/fuels/gasoline/135607.html

Previous:
Next:

bensin

 

Copyright (c) https://www.motorfordon.com Svenska Bil All rights reserved.