Svenska Bil >> Driving Safety >> bilolyckor >> Content

SUV välter Risker

Trots stora framsteg inom säkerhetsteknik, fordon med högre markfrigång fortfarande innebära en högre rollover risk än fordon som sitter lägre. Eftersom en av de viktigaste definierande egenskaperna hos sport utility fordon (SUV) är deras större höjd, de är mer benägna att rulla över i en olycka än personbilar. Men dagens stadsjeepar är betydligt säkrare än tidigare modeller och är utrustade med skyddsåtgärder för att undvika en rollover. Enkel fysik

Tyvärr kan tekniken trotsa inte fysikens lagar. Dessa lagar dikterar att ett föremål med en högre tyngdpunkt är mindre stabil och lättare att störta än ett objekt av samma vikt med en lägre tyngdpunkt. Vi förstår alla detta begrepp intuitivt. Stötta upp en träkloss längden, och det är lättare att störta med ett tryck av ett finger. Placera den på sin höga sidan, för att göra det kort, och det är mycket svårare, kanske omöjligt, att störta den samma objekt.

Grund av detta enkla faktum, sportbilar sitter låg på marken, och många är nästan omöjligt att rulla över, även om du försöker. En låg och bred sportbil kommer nästan alltid glida i sidled om du driva det bortom dess gränser, precis som trä block placerat på sin sida är mer benägna att glida på mattan, i motsats till rulla över, när den trycks. En SUV eller en lång lastbil, men kan lätt välta när den trycks utanför gränserna för vidhäftning.
Högt upp

stadsjeepar marknadsfördes som go-någonstans typ av alternativ till bilar. Men snart blev det uppenbart att de allra flesta människor inte riktigt gick någonstans nära ojämn terräng i sina stadsjeepar, utan helt enkelt köra dem på asfalterade gator.

De viktigaste orsakerna människor köper dessa fordon är deras högre markfrigång och mer innerutrymmen. En högre sits ger föraren en överblick över vägen och gör det lättare att komma in och ut ur bilen.
P Det är också lättare att lasta och lossa varor på en SUV, och många föräldrar tycker att det är lättare att arbeta med barnstolar placerade på höga baksätet av en SUV, i motsats till att böja ned för att komma till spädbarn på den relativt låga baksätet av en bil.

högre sittpositionen är omöjligt att uppnå, naturligtvis, utan att den totala höjden av fordonet. Greater inre utrymme likaledes är till stor del en funktion av mer vertikalt utrymme i fordonet. Därför stadsjeepar måste vara högre om de är att tillgodose konsumenternas behov.
Statistik

Regeringen statistik visar tydligt en högre risk för vältning för stadsjeepar , jämfört med alla andra fordonstyper.

Enligt National Highway Transportation Safety Administration, personbilar har en genomsnittlig chans att välta över 12 procent i ett enda fordon kraschen, medan stadsjeepar har en 27 procents chans att ett rollover under liknande förhållanden. Den rollover risk för stadsjeepar är högre än skåpbilar och pickuper också.

Observera att, är intervallet för rollover risker ganska brett bland stadsjeepar, med vissa bär en rollover risk för mer än 40 procent, medan andra kan ha endast 15 procent chans att välta. I genomsnitt, men stadsjeepar tenderar att rulla över mycket lättare än bilar.
Elektronik Hjälp

viktigaste tekniska framsteg för att undvika välta olyckor är elektronisk stabilitetskontroll eller ESC. ESC ökar inte den tillgängliga adhesionen, men det kommer att göra det svårare att oavsiktligt överskrida gränserna för fordonet.

Beroende på modell, kan ESC-system varierar i sin exakta verkningsmekanism och finess, men de brukar förhindra rollovers genom att selektivt tillämpa bromsar på ett eller två hjul på fordonet att hjälpa föraren att behålla kontrollen under tunga manövrar.

Enklare uttryckt, kommer systemen hindra fordonet från att inta en position på vägen där den laterala krafter kommer att överstiga summan av dragkraft däcken kan ge. ESC kommer inte att hindra varje möjlig rollover men kommer att minska sannolikheten för en överrullning. En förteckning över fordon som är utrustade med ESC är tillgänglig på regeringens SaferCar hemsida.
Bättre Driving

Förutom att välja en SUV utrustade med ESC, kan förarna minska risken av en rollover genom att lära hur man bättre kan styra sina fordon. Lärande korrekt manövrering tekniker, undvika hårda manövrar och med försiktighet på landsväg är viktiga inslag i drift en SUV säkert. Regeringens SaferCar webbplats erbjuder handledning samt viktiga tips om dessa och andra säkerhetsfrågor.

.from:https://www.motorfordon.com/bilar/driving-safety/car-accidents/144904.html

Previous:
Next:

bilolyckor

 

Copyright (c) https://www.motorfordon.com Svenska Bil All rights reserved.