Marine Engine Vs. Truck Engine

En av de vanligaste frågorna en båt mekaniker ställs är huruvida en båtmotor med framgång kan ersättas med en lastbil motor. Det finns många skillnader mellan marina och motorer lastbil: avgaserna, kyla, el och bränslesystem alla mycket olika. Motorns inre delar, såsom huvud och kammar, skiljer sig vanligtvis också, tillsammans med överförings metoder och växellådor. Även om de flesta frågor kan lösas och nödvändiga ändringar göras i vissa fall, är det viktigt att förstå hur marina och lastbilsmotorer varierar. Kylsystem

cirkulerande marina pump fungerar genom att pumpa sjövatten i motorn och ut genom avgasröret. Detta kallas för ett öppet kylsystem. Genom design, är denna miljö extremt frätande för pumpen. En marin pump innehåller en keramisk tätning och ett brons impeller att hjälpa motstå korrosion. Automotive system, däremot, kallas slutna kylsystem som använder en kylare och fläkt. En bil stil pump använder också en stål impeller, vilket skulle vara benägna att misslyckas i en kort tid i en marin tillämpning.
Elsystem

elsystem finns i marina applikationer är specialiserade. I en bil, kan bensinångor skingras genom botten av motorrummet. En båt, däremot, har en förseglad motorrummet som skulle kunna bli en enorm säkerhetsrisk utan modifieringar. Marina förgasare är försedda med gnistsläckare för att undvika gnistor från antända gas ångor. Elektriska komponenter såsom generatorn, distributör och starter är förseglade och helt vattentät. Många båttillverkare installera automatiska brandsläckare inne motorrum för att minska risken skada efter ånga tändning. En standard säkerhetsfunktion krävs på båtar är en fläkt för att ta bort eventuella ångor som är fångade innan motorn startas. Lastbilsmotorer kräver inte dessa slutna komponenter eller extra säkerhetsutrustning för att fungera korrekt.
Bränslesystem

En marina förgasare flottörhuset tillåter bränsle att dras kontinuerligt under ständig rörelse upplevt på båtar. Gammal teknik bilmotorer använde en gravitationsmatade flottörhuset, och kunde inte dra bränsle om fordonet placerades på extrema vinklar. Alla nya bilar är utrustade med bränsleinsprutning, och därmed har inga förgasningen system.
Motorns inre

Heads och kammar i marinmotorer sätts upp för ett annat moment kurva än funnit i bil och lastbil applikationer. En marinmotor måste utveckla de flesta av dess vridmoment på låga änden av gaspedalen intervall, vilket resulterar i användningen av enskilda system växellåda. Inombordsmotorer i en marin tillämpning har typiskt en 1:1 utväxlingsförhållande - vilket betyder att motorn måste arbeta mycket hårdare än bilmotorer. Med denna utväxling, för att få högre hastigheter, möter en marinmotor mycket höga varvtal (varv per minut) på drivaxeln, vilket ställer extremt slitage och trycket på de interna komponenterna. En motor i en lastbil har fördelen av en variabel hastighet transmissionssystem till lägre varvtal och minska belastningen på motorn. Detta gör det möjligt för trucken motorn att köra svalare och håller mycket längre.
Livslängd

grund av de extrema belastningar, marinmotorer inte varar så länge som en lastbilsmotorer. Den genomsnittliga marinmotorer kommer att pågå cirka 1.500 timmar innan den behöver en omfattande översyn. Dieselmotorer för marina tillämpningar blir allt mer populärt. Dessa motorer brukar köra under 8.000 timmar innan renovering och är också säkrare på grund av den låga flampunkten för dieselbränsle. Bilmotorer, däremot, kan pågå upp till flera hundra tusen miles eftersom de kan springa mycket svalare, mer effektivt och möter mindre stress placeras på de interna komponenterna.

.from:https://www.motorfordon.com/bilar/cars-trucks-autos/recreational-vehicles/117656.html

Previous:
Next:

fritidsfordon

 

Copyright (c) https://www.motorfordon.com Svenska Bil All rights reserved.