Svenska Bil >> Bilar , Lastbilar Autos >> Båtar >> Content

Jet Drive Vs. Prop Drive

Tänkt av idrottsmän i de grunda strömmar av Nya Zeeland på 1950-talet, har jet boat några distinkta fördelar i vissa applikationer över båtar med traditionella propellrar. Vattenstråldrivanordningen system har också sina nackdelar dock, och den ärevördiga propellern fortsätter att vara framdrivningssystem val för de flesta båttillverkare. Hur Propellrar Arbete

Propellrarna på fartyg kallas "skruvar", eftersom propellern fungerar i huvudsak som en skruv, driva båten längs då den roterar och förflyttar vatten bakom den. I termer av fysik, vinkeln hos propellerbladen, eller deras tonhöjd, upphov till en tryckskillnad i vattnet framför och bakom bladen, vilket orsakar en massa av vatten för att påskynda bakom propellern, och tryck det (och båten) i motsatt riktning. Omkastning av propellerns rotationsriktning kommer att vända uppföljningen av vatten och sålunda färdriktningen. Addera Hur Jet Båtar Work

Jet båtar använder en hög-hastighet ström av vatten leds ut från baksidan av båten för att skapa framåt dragkraft och driva båten framåt. Vatten tas in genom botten av båten, får passera genom en serie av pumphjul som ökar dess hastighet, och sedan ut från baksidan av båten, strax ovanför vattenlinjen. Styrning åstadkoms genom att styra strömmen från sida till sida, därigenom ändrande vektorn av dragkraften och färdriktningen.
Fördelar med Jet Propulsion

En av de viktigaste fördelarna med jet båt framdrivning är att, till skillnad från en traditionell propeller, är jet mekanism som finns i båten, utan några mekaniska delar som sträcker sig under skrovet. Detta innebär att jet båtar kan röra sig med höga hastigheter i grunt vatten utan risk för framdrivningssystemet upphakning eller grundstötning. Denna fördel har gjort jet båtar populärt i sport, turism och militära tillämpningar.
Nackdelar med Jet Propulsion

Eftersom jet boat steering beror på inriktningen av strålen och inte ett roder som i en propeller framdrivningssystem, kan enkla jet båtar inte styras när de inte är i kraft. Reser i omvänd krävs det ett system för att omdirigera strålens dragkraft, en lösning som är relativt mer komplicerat än att bara kasta om rotationen av en propeller. Effektiviteten av Jet Propulsion är känslig för drag av skrovet i vattnet, vilket innebär att jet båtar fungerar bäst vid höga hastigheter, när skrovet planerar längs vattenytan.


.from:https://www.motorfordon.com/bilar/cars-trucks-autos/boats/104445.html

Previous:
Next:

Båtar

 

Copyright (c) https://www.motorfordon.com Svenska Bil All rights reserved.