Svenska Bil >> bil underhåll >> Tire underhåll >> Content

Däckdimensioner Explained

Fordonsdäck är mycket mer komplex nu än tidigare år. Som svar på de vitt skilda krav på dagens fordon, däck måste uppfylla vissa specifikationer. Dessa specifikationer inkluderar storlek, last och hastighet, och de måste vältränad på den avsedda fordonet. Passageraren däckets storlek gjuts in i sidoväggen och ges i P metriska metoden för dimensionering, som grundades 1976. Den däckstorlek kan läsas som någon hemlig, teknisk norm, men det är i själva verket mycket informativt. Däcktyp

däcktyp anger den avsedda användningen på däcket. Bokstaven P indikerar att det är ett P metriska däck och dess rätta användningsområde är på personbilar. Bokstäverna LT indikerar att det är ett LT metriska däck och det är för användning på lätta lastbilar. P metriska däck och LT metriska däck är inte utbytbara.
P Det finns specialdäck som kommer att ha andra beteckningar däcktyp. Bokstäverna ST anger att däcket är en trailer däck. Bokstaven T indikerar att det är en tillfällig däck. Ett exempel på det tillfälliga däcket skulle vara utrymmesbesparande mini reservdäck som de flesta personbilar har i bagageluckan.
Däckstorlek

Siffran anger nominell bredd av P metriska däcket. Den nominella bredd är bredden på däcket i millimeter från sidovägg till sidovägg mätt när däcket är monterat på en fälg och rätt lufttryck men inte stödja vikten av ett fordon.
Aspect Ratio

Detta är förhållandet mellan höjden av P metriska däcket från slitbanan till fälgen med dess nominella bredd. Ett bildförhållande på 65 betyder att däckets höjd från slitbana till RIM är 65 procent av däckets nominella bredd. Bildformatet är också kallad däckets profil.
Byggande

Detta brev visar hur P metriska däcket byggdes. Bokstaven R anger att däcket är en radiell. Bokstaven B anger att däcket är ett korslagerdäck. Bokstaven D indikerar att det är ett diagonaldäck däck.
Hjuldiameter

hjuldiametern är bredden på mitten av däcket för att rymma montering på ett hjul. Den mäts från vulst till vulst över öppningen för centrum av däcket. I däckets storlek är i mått, är detta mått i inches. Numret 15 indikerar att däcket ska monteras på en 15-tums hjul.
Load Index

Belastningsindex är den maximala lasten som ett P metriska däck kan stöd när det är uppblåst till sin rätt däcktryck. Belastningsindex numret är ett två-eller tresiffrig kod mellan 60 och 125 som representerar den nominella vikten i pounds. På exemplet däcket i öppningen diagrammet, anger belastningsindex av 89 att däcket beräknas kunna bära 1,279 pounds. Kontrollera tillverkarens webbplats för ett diagram som visar de koder och motsvarande viktgränser.
Hastighet

hastigheter är en en-eller två-teckenkod som indikerar den högsta nominella hastighet som däcket klarar under 10 minuter och fortfarande anses fungera säkert. Hastigheten betyget på H som ligger på exemplet däcket visar att den säkert kan nå en hastighet på 130 miles per timme. I de flesta normala körsituationer, kommer den maximala hastigheten för däcket inte testats och det är inte tillrådligt att göra det. Följ lokala lagar hastighetsbegränsningar. Kontrollera tillverkarens webbplats för ett diagram som visar de koder och motsvarande hastighetsbegränsningar.

.from:https://www.motorfordon.com/bilar/car-maintenance/tire-maintenance/101058.html

Previous:
Next:

Tire underhåll

 

Copyright (c) https://www.motorfordon.com Svenska Bil All rights reserved.