Vilken typ av problem får man från en dålig Katalysator?

Katalysatorn i bilen fungerar som ett slags efterbrännkammare, med värme och speciella kemikalier inuti ett metallhölje för att bränna bort skadliga avgaserna innan de lämnar avgasröret . De underliggande problemen med katalytisk fel härrör från andra komponenter och system som inte fungerar korrekt. Katalysator problem kommer att dyka upp på olika sätt, och bilföraren eller ägare bör vara medveten om alla föregångare tecken innan irreversibla omvandlare misslyckande. Grundläggande Katalysator konstruktion och design

Grundläggande katalysatorer består av ett yttre stålhölje fylld med ett substrat av kemiska material. Två typer av kemiska material existerar: BB-sized keramiska pellets och monolitiska honeycomb plattor. Beläggningen på pelletarna eller plattorna består av ädla metaller såsom palladium, platina och rodium. Den främre eller header sidoavdelning håller reduktionskatalysator, medan den bakre avdelningen inrymmer den oxiderande katalysatorn. Omvandlaren sitter precis bakom huvudsakliga samlingsledningen, vilken utträder ur avgasgrenröret. Det normalt sett är svetsad eller klämma-bultade på huvudledningen. Oxiderande, Two-Way Katalysator Funktion

Oxiderande, eller tvåvägs
, omformare är enklare i kemisk konstruktion än tre-vägs-omvandlare och minimera kolväte och kol föroreningar kolmonoxid. Syre, kolmonoxid och kolväten ingå konvertern, interagera med substrat-material, som orsakar accelererad oxidation eller en flamfri förbränning. Den ökade oxidationen gör de skadliga utsläppen döda eller kemiskt neutralt, och de lämnar avgaserna som ofarliga koldioxid och vattenånga.
Three-Way Katalysator Funktion
< p> De tre-vägs katalysator fungerar på liknande sätt oxiderande omvandlare, men det minskar dessutom halterna av kväveoxider. För detta ändamål, ofta dessa omvandlare har luftinsprutning rören drivs av luftpumpar, som accelererar den kemiska omvandlingen av oxidationskatalysatorn.
Överhettad Utseende

Den kemiska substrat inuti katalysatorn kan smälta, överhettad av en alltför rik bränsle-luft villkor, tändstift miss eller annan tändning fel. Generellt omvandlare som har en 200 graders F skillnad eller mer mellan inloppet och utloppet sidan av omvandlaren vid normal körning indikationer hastighet show av interiör överhettning och kan synbart vända utsidan skal hölje svart, med en regnbågsfärgad nyans. En infraröd pyrometer eller kontakta temperaturgivare används för att avgöra om omvandlaren arbetar för hårt för att utvisa hög värme. Igensättning


När substratet inom omvandlaren smälter antingen platina-palladium beläggning eller aluminiumoxiden bikakematerialet, bildar den en ogenomtränglig slagg, som blockerar utanför avgasflödet, täpper till passager. Detta skapar en allvarlig mottryck som påverkar motorns prestanda. Ett igensatt omvandlare kan orsaka ojämn tomgång, motorn tvekar vid acceleration, försvagad effekt, hård-start och, i vissa fall, en no-start tillstånd. Defekta komponenter som orsakar alltför rik bränsle-luftblandning, som spruckna distributör mössor, felaktiga ventiler EGR, felaktig timing eller smutsiga bränsleinsprutningar kan alla orsaka smältning. Detta symptom kan diagnostiseras med hjälp av ett vakuum mätare på insugningsröret, eller ett avgasmottryck tryckmätare före och efter omvandlaren.
Smuts

Smuts resultat inne i katalysatorn när överskott oförbränt bränsle är närvarande. Kärnan temperatur konverteringskapseln behöver inte nå för hög temperatur, såsom en härdsmälta av substratet, men högre än normala temperaturer kommer att resultera, liksom viss ökad mottrycket. När substratet kemikalier späds, rågas lämnar ofta avgasröret i ett svart moln. Underlaget kan faktiskt bli blöt, eller bränsle-sotigt. Gas körsträcka lider, liksom acceleration och lägre eldkraft.
Lukter

Burned katalysatorer ofta avger en varm metall lukt, tillsammans med lukten av brända ruttna ägg, som uppstår vid förbränning av substrat och överhettad metall. Vissa luftpump gummi linjer kan smälta, avger ett bränt gummi lukt, liksom varje fiber packning eller plastkomponenter. Syresensorn ledningar kan avge en frän lukt på grund av den brända isoleringen.
Rättsmedel

För en katalysator för att göra sitt jobb ordentligt, tändsystemet och bränsle system måste prestera till tillverkarens specifikation. Detta inkluderar en korrekt inställd motor, med några klickningar från tändning delar misslyckanden och felaktiga justeringar tidpunkten och den primära och sekundära tändsystemet. Denna lista inkluderar poäng, pluggar, kondensor, eller fördelarlös tändning, spole, tändstift, kablar lossas och alla relativa sensorer ECM. Bränslesystemet måste ha rätt tryck och justering på förgasaren eller bränslesystem injicerade, där luft-bränsleblandningen är varken för mager eller för fet. En rätt inställd och tidsbestämda motor kommer inte att skada den normala driften av en katalysator.
Felkoder

Felkoder kan visas på instrumentpanelen som indikerar en "Check Engine "eller" Emission Control "problem. En scanner verktyg kan spela in och referera en bokstav och sifferkod, specifikt beskriver den drabbade delen. Till exempel kommer en scanner som läser en kod från P0420 till P0423 indikerar en katalysator som inte fungerar med maximal effektivitet. Omvandlaren får inte vara igensatt med en sådan kod, men det kommer att visa temperatur och tryckskillnader vid inloppet och utloppssidorna.
Garanti

Kontrollera garantin på din Katalysator Om du har ett nyare fordon. Ta reda på vilka delar kommer under täckning, tillsammans med tid och-eller körsträcka. Fyll i registreringsformuläret och skicka det i. En katalysator garanti inte förneka dig från att hålla din bil ordentligt inställd på tillverkarens specifikationer. Tiden för att fånga ett konkurshotat omvandlare är under ett mycket tidigt skede, baserat på vilken del som orsakar tidiga tecken Failure Mode.

.from:https://www.motorfordon.com/bilar/auto-repair/diagnosing-car-problems/68627.html

Previous:
Next:

Diagnostisera bil problem

 

Copyright (c) https://www.motorfordon.com Svenska Bil All rights reserved.