Hur man testar syresensorer på Autos

Syresensorn på din bil har en primär men viktig funktion: det säger bilens dator om bränsletillförseln till motorn läser för mager eller för fet. O2-sensorn fungerar normalt när motorn värms upp, och eftersom sensorn fungerar i en sluten slinga tillstånd som många andra sensorer på fordonet, kan den följa upp motorns avgasreningssystem, bränsleekonomi och lägre eldkraft. Bara för att en motor tänds med ett avgasreningssystem varning betyder inte O2-sensorn har misslyckats, men att en tjänst påminnelse har löpt ut, kräver din uppmärksamhet. Du kan kontrollera funktionen av O2-sensor i några få enkla steg och med ett fåtal verktyg. Saker du behöver
Bruksanvisning
Golv jack
Jack står
Penetrerande olja
Hylsnyckelsats
Ratchet skiftnyckel
O2 sensor uttag
Förgasare Tooth Cleaner Review pensel
Paper clip
Rags
multimeter (digitalt) katalog bänkskruvstycke
gasolbrännare
Visa fler instruktioner
1

Ställ överföringen växelreglage i parken om du har en automatisk, ange förskjutning i neutralläge för en manuell växellåda. Ställ i nödbromsen. Hissa upp bilen med en domkraft och placera två pallbockar under främre ram och två montrar under den bakre ramen. Skjut under fordonet och leta reda på O2-sensor på stora avgasröret eller grenrör, strax innan katalysatorn. Du kan ha fler än en sensor, kolla bilens instruktionsbok för platserna
2

Ta O2 kontakten sensor kabeln från enheten,. Blir det mot motorsidan. Spraya genomträngande olja på O2-sensor där det skruvar i röret eller grenrör. Låt det blöta. Placera en O2-sensor uttag över enheten och skruva den med en spärrnyckel. Vara noga med att inte tvinga det,. Knuffa den snäva och backa upp flera gånger innan lossa det
3

Undersök sensorns spets. Det bör visas smidig och ljusgrå. Alla vita, fluffiga skala indikerar vattenförorening. Varje tung, svart sot eller kol kommer inte att tillåta spetsen sonden att läsa en signal korrekt. Någon röd missfärgning eller lim-liknande ämne indikerar silikon lim har täckt spetsen, som kan ha använts på en kastrull eller ventilkåpa packning.
4

Undersök öppningen hål i kroppen av O2-sensor upp mot sladdkopplingsdonet änden och vid sondens ände. Det bör finnas tre rena, öppna hål på båda platserna. Om ansluten, använd ett gem för att sondera hålen öppna. Rengör O2-sensor med förgasare renare och en tandborste, men gör det försiktigt tills all skala, lera och skräp har tagits bort. Torka torrt med en trasa.
5

Ställ en multimeter till låga läsning ohm skalan. Anslut en ledning på multimetern till en svart tråd som kommer ut av sensorn och den andra multimeter leda till den andra svarta kabeln, som består av trådarna värmeelementet. Låt inte mätaren leder röra något annat stift i kontakten. Din läsning ska visa ca 12 ohm av motstånd. En läsning som överstiger 12 ohm eller läser till oändligheten innebär att sensorn har misslyckats.
6

Placera O2-sensor i en bänkskruvstycke med sonden (ej tråd) änden sticker ut. Anslut multimetern leder till de andra två färgade trådar i kontaktdonet; de kan vara blått och vitt eller någon annan färg. Vrid multimeter på det låga, 2-volts skala. Använd gasolbrännare för att värma upp sonden tills den glöder rosa.
7

Titta på volt skalan när man värmer. Det bör läsa 1 volt. Dra bort brännaren och låt senor svala. Avläsningen ska sjunka till 0 (noll) volt. Utför värme och kyla flera gånger och titta på 1 volt droppe till 0 (noll). Alla andra behandlingen kommer att indikera en defekt O2-sensor. Kontrollera och rengör alla O2 sensorer på din bil på samma sätt.

.from:https://www.motorfordon.com/bilar/auto-repair/diagnosing-car-problems/67093.html

Previous:
Next:

Diagnostisera bil problem

 

Copyright (c) https://www.motorfordon.com Svenska Bil All rights reserved.