Throttle Symtom positionsgivare på en Buick LeSabre

De LeSabre aktierna minst en sak gemensamt med Chevrolet Corvette och Ford Mustang: det är i liten klubb av bilar som har varit i kontinuerlig produktion av samma tillverkare i över 40 år . I ett försök att hålla dig ajour, började General Motors att producera de första primitiva elektroniska enheter bränsleinsprutning i slutet av 1970, en finess som snabbt gjorde sin väg till LeSabre. Även om dessa system har genomgått ständig förbättring över åren, går vissa komponenter dåligt från tid till annan. TPS Sensor

TPS (Throttle Position Sensor) är fäst direkt till spjällhuset ventilspindeln på de flesta LeSabres men aktiveras av gasvajern på äldre bilar. Denna sensor använder en potentiometer (liknar ett hushåll ljus-dimmer) för att tala om för datorn hur långt gasspjället är öppet. Denna sensor tjänster flera viktiga system, inklusive bränsleinsprutning och transmission.
Unsteady Idle

Det vanligaste symptomet för en sviktande eller missanpassade TPS är en ostadig tomgång. Bilens tomgång kan fluktuera med så mycket som 1000 rpm i parken, eftersom datorn ständigt justerar luft-bränsle-förhållande för sin bästa gissning på intaget volym.
Motorstopp

Detta inträffar vanligen när snabbt retarderar till stillastående, men det kan också hända vid tomgång. Återigen, utan korrekt information, kan datorn sluta inte hur mycket bränsle för att injicera, så det genomsnitt den mängd som används i de sista ögonblicken av operationen. När gasen plötsligt snaps stänga, motorn svalt av luft medan injektorerna fortfarande leverera pådrag mängder bränsle. Effekten är mycket lik snabbt stänga choken på en gammal utrustad manuell choke lastbil.
Oregelbunden Shifting

För att öka prestanda under acceleration samtidigt ge bekväm växling enligt kryssning, är elektroniska överföringar som de som används i bilen från 1992 och upp programmeras att antingen öka eller minska skift fasthet enligt throttle position. Ett dåligt fungerande TPS kan göra att bilen accelererar långsamt, eller att skifta hårt och kvittra däcken vid normal acceleration.
Hög eller Låg Shifting

institutionerna tillsammans med mekanism som ändrar skift fasthet, styr överföringen guvernör RPM vid vilken skift förekommer. För att utvinna maximal prestanda från motorn, är den transmission som konstruerats för att skifta till ett högre varvtal under hård acceleration. Ett dåligt fungerande TPS kan få den att göra det under normal acceleration, eller att skifta låg då den högra pedalen är täckt.

.from:https://www.motorfordon.com/bilar/auto-repair/diagnosing-car-problems/64389.html

Previous:
Next:

Diagnostisera bil problem

 

Copyright (c) https://www.motorfordon.com Svenska Bil All rights reserved.