Felsökning av en Cavalier kylfläkten

En radiator kylfläkt på en Chevy Cavalier styrs av datorn. Dess krets går från batteriet positiva till säkringen. Från säkringen den reser till två reläer: för låg hastighet och hög hastighet relä. Båda dessa reläer har en separat varm tråd till fläkten. De aktiveras av datorn, som använder motorns kylmedelstemperatur (ECT)-sensorn för att bestämma när för att slå på fläkten och som relä för att påverka beroende av temperaturen. ECT-givaren är en 2-tråds termistor. Eftersom motorns kylvätsketemperatur ökar, minskar termistormotståndet och signal spänning. En kall motor är spänningen skickas genom en hög resistans krets i datorn. På en varm motor spänningen sänds genom en låg-resistans krets i datorn. Denna dubbla krets i datorn förbättrar noggrannheten av ECT-givaren över alla temperaturområden. Saker du behöver
Kombination volt och ohm mätare
2 trådar jumper med alligator slutar
Visa fler instruktioner
1

Inspektera säkringen i säkringsdosan reläbox. Starta motorn och dra kontakten från ECT. Detta är en två-trådig kontakt med en gul och en svart tråd. Det ligger nära kylmedieutloppet på den övre bakre delen av slangen. När kontakten dras bort av ECT, inom en sekund eller två fläkten ska komma på. Om det kommer på, är ECT misstänkte.
2

Kontrollera spänningen med mätaren genom backprobing sensorn när motorn värms upp. Sondera gula ledningen på sensorn med den röda tråden eller input tråd på voltmetern och sonden i marken med den svarta ledningen på voltmetern. Spänningen bör vara mellan 1,5 till 2,0 volt. Om inte, stäng av motorn.
3

Lossa kontaktstycket på ECT och kontrollera ohm över klämmorna hos sensorn. Vid 194 grader bör det vara 250 ohm. Vid 158 grader bör det finnas 450. Just interpolera mellan och om det är nära det är okej. Om ohm är inte i division, sedan ersätta ECT. Spänningen går från datorn genom sensorn och tillbaka till datorn. Om givaren inte har rätt motstånd för att ändra spänningen återvänder till datorn fel signaler kommer att sändas. Inspektera kylfläkten genom att snurra den med fingrarna och se om det är gratis
4

rörelse. Gör detta endast med motorn avstängd och kall. Fläkten kan komma på när som helst även med nyckeln när motorn är varm. Montera en bygel till den röda tråden på kabelstam och den svarta till jord. Tryck på den röda bygeln till batteriets positiva sidan och fläkten ska fungera om det inte är utbränd. Om det inte kommer på, kontrollera anslutningen för en god kraft och mark på byglarna. Om anslutningarna är bra, byt ut fläkten.
5

Kontrollera reläerna om sensorn var bra och fläkten fungerade. Dra reläerna ut och sondera polerna med nyckeln off om makten. Det bör finnas möjlighet att en terminal i båda reläerna. Om inte, då är det en osannolik problem med ledningarna från säkringen till reläerna enligt baksidan av säkringsdosan. Kanske ett stift trycks ut eller om det finns en bränd tråd. Om det finns ström, byta reläerna runt och försök igen. En av reläerna är troligen utbränd. Om fläkten ändå inte fungerar byter båda reläerna. Om det fungerar ersätta den brända reläet.

.from:https://www.motorfordon.com/bilar/auto-repair/diagnosing-car-problems/63921.html

Previous:
Next:

Diagnostisera bil problem

 

Copyright (c) https://www.motorfordon.com Svenska Bil All rights reserved.