Svenska Bil >> Auto Repair >> Auto Bromsar >> Content

Keramisk Bromsbelägg Vs. Halvmetalliska

Bromssystemet är ett av de viktigaste delarna av en bil. Bromsar är en integrerad del av bilens säkerhet och prestanda. Liksom de flesta fordonssystem, bromsar kräver också tillfällig trafik, inklusive byte av bromsbelägg, som slits med användning. Medan de flesta nya bilar levereras med semi-metalliska bromsbelägg, andra typer av kuddar finns från eftermarknaden auto tillverkare som kan fungera bättre för vissa förare. Historia

I årtionden några beslut fattades när man väljer kuddar ersättningsbromsbelägg. Semi-metalliska och asbest-baserade Dynorna används utbytbart och utfördes på ett liknande sätt. Som hälsoproblem ledde till en nedgång i användningen av asbest dynor, nyare material, inklusive keramik, användes i stället. Utseendet av keramiska bromsbelägg som en gemensam eftermarknaden alternativ började på 1990-talet. Idag flera olika typer av keramiska kuddar finns, tillsammans med en rad halvmetalliska och andra alternativ.
Construction

Semi-metalliska bromsbelägg består av olika metall bitar, tillsammans med ett bindemedel för att hålla ihop bitarna och ger bromsbelägg dess struktur. De använda metaller kan innehålla allt från stålull till bitar av metalltråd och järn damm. Grafit och koppar är också vanliga. I allmänhet halvmetalliska kuddar innehåller mellan 30 och 65 procent metall. Så kallade låg-metalliska dynor är liknande men använder mindre metall i deras konstruktion. Keramiska bromsbelägg är gjorda mestadels av keramiska fibrer och kan även innehålla en liten mängd metall.
Använd

keramik och semi-metalliska bromsbelägg används på samma sätt när den har satts in i en bilens bromssystem. Bromsbelägg används på skivbromsar, som använder dynorna att trycka in en snurrande skiva rötor. Dynorna är ansluten till en tjocklek som sluts då bromspedalen trycks ner i bilen. Dynorna producerar friktion och intensiv värme genom att gnida mot den roterande skivan, därmed bromsa eller stoppa bilen. Med tiden de slitas ner och bli broms damm som belägger insidan av hjulet eller matas ut på vägen. När de slits nog måste dynorna bytas.
Fördelar

keramik och semi-metalliska bromsbelägg har vissa fördelar jämfört med andra typer av kuddar. Semi-metalliska dynor är billiga och ger utmärkt överföring av värme bort från rotorn. Detta förebygger mot skevning av rotorn, vilket kan inträffa när rotorn är överhettad. Dessutom, semi-metalliska bromsbelägg är hårda och bära ner långsamt. Keramiska bromsbelägg är mjukare och så lägger mindre slitage på rotorns yta. De är också tyst och är bra på att producera jämn friktion för konsekvent stopp.
Nackdelar

Båda typerna av bromsbelägg har också vissa nackdelar. Keramiska kuddar är dyrare, och eftersom de är så mjuka, slits fortare. De utsätter också rotorn till mer värme. Semi-metalliska kuddar kan bära ner själva rotorn snabbare, kräver det att så småningom bytas ut. De kan också vara bullrig, eftersom de innehåller metall skärvor som kommer att komma i kontakt med rotorn när de är exponerade på ytan av bromsbelägget. Detta kommer att alstra buller tills antingen metallen skärvan i dynan, eller själva rotorn, slits ned tillräckligt.

.from:https://www.motorfordon.com/bilar/auto-repair/auto-brakes/57469.html

Previous:
Next:

Auto Bromsar

 

Copyright (c) https://www.motorfordon.com Svenska Bil All rights reserved.