Kan jag använda 5W30 olja att bryta in en ny motor?

På frågan om man kan använda 5W-30, eller någon annan regelbunden, multiviscosity olja, för att bryta en motor i, möter du en av de frågor som alltid kommer att få det mest frustrerande av svaren: ". det beror" Varje motor är både nya och begagnade, lite annorlunda. Korrekt inkörningsprocedurer och nödvändiga smörjmedel varierar från motor till motor, beroende på hur det gjordes och av vem. Multiviscosity olja kan eller inte kan hämma ringstätning. Du kan behöva skyddande tillsatser, och du får inte. Återigen, som alltid, det beror. Definiera en "ny" motor
p Det finns fyra grundläggande typer av "nya" motorer: motorer i helt nya bilar med noll miles, motorer du bygga själv med hjälp av nya eller begagnade delar, renoverade motorer byggd av en specialist med begagnade delar och "låda" motorer. En låda motorn är just det: en motor som kommer i en låda från en byggmästare, förmonterade och färdiga att installera. Crate motorer kan komma från en OEM-tillverkare med helt nya delar, eller en eftermarknad tillverkare som använder nya eller begagnade delar.
Break-In oljetillsatsmedel
p Alla paus -för oljor utnyttjar någon form av skyddande tillsatser - oftast en kombination av zink och fosfor - som bäddar in metallkomponenter och bidrar till att göra dem lite Detta är särskilt viktigt för delar såsom lager, kamaxlar, "slipperier." lyftare borrningar och ventilstyrningar, som ser en stor metall-på-metall gnugga. Sådana tillsatser fungerar ungefär som vatten på en våt sten, som ger det där lilla extra smörjning krävs för en perfekt ytfinish. Molybden är en annan vanlig tillsats, men inte lika vanligt som det brukade vara
cylinderborrningar

cylinderloppen på de flesta nya motorer -. Bortsett från några direkt från fabriken - inte helt slät. Under montering av motor, kommer en builder finslipa ofta hålen genom att flytta en snurrande sten uppåt och nedåt i borrningen, som lämnar en vattrat mönster på borrningen. När kolven rör sig upp och ner, dess ringar knock höjdpunkterna bort av cross-hatch, så ringarna och borrning för att uppnå en perfekt matchning slitage mönster. Tänk på detta som en sista polering utförs av kolvringarna.
Friktionsmodifierare

friktionsmodifierare är det som gör en enda viskositet 30W, 40W eller 50W olja i en multiviscosity 5W-30, 5W-40 eller 10W-50. Friktionsmodifieraren hjälper till att hålla oljan tjockare och mer trögflytande vid höga temperaturer, inte nödvändigtvis en bra sak när det gäller att fastställa rätt slitage mönster i cylinderloppen. Korrekt ring sittplatser kräver lite extra friktion så att ringarna kan skrapa hålen till en slät yta. Använda en multiviscosity olja som 5W-30 kan hämma korrekt ringstätning, ökar oljeförbrukningen och minskar motorns effektivitet.
Bryta en motor i

Break-in oljor innehållande zink fosfat är ett måste när man går på en motor med en platt-tappet cam, i motsats till rull-lyftare vanligt på många moderna motorer. Faktum är att inbrott oljor även rekommenderas efter swapping kameror för att förhindra för tidig cam misslyckande. Specialty inbrott oljor är en bra idé för de första 1.000 miles på renoverade och ombyggda motorer - som alltid har vissa cross-hatch i hålen - men inte nödvändigtvis på lådan motorer och tillverkare-producerade motorer med helt nya delar.
tillverkarnas rekommendationer

Vid slutet av dagen, måste du rådfråga din tillverkare innan man beslutar om vilken olja du behöver. Många nya bilar redan kommit med break-in olja i motorn, vilket därför det är så viktigt att utföra den första oljebyte exakt när tillverkaren rekommenderar. Vissa låda motortillverkare bryta motorer innan de säljer dem, andra inte. Vissa byggare och tillverkare gör, andra inte. Om du byggde motorn själv, eftersom du bör ha om du ville ha det gjort rätt, då du bara vet vilken typ av tillsatser och viskositet du behöver för korrekt break-in på kammen och cylinderlopp.


.from:https://www.motorfordon.com/bilar/Aftermarket/general-auto-upgrades/96801.html

Previous:
Next:

Allmänna Auto Uppgraderingar

 

Copyright (c) https://www.motorfordon.com Svenska Bil All rights reserved.