Hur fungerar ett Växellåda & Koppling Work

Manuella växellådor kanske inte är lika populära som de en gång var, men de kommer aldrig att försvinna. Manuella växellådor kommer att bestå för samma anledning som bågar, pilar, segelflygplan och grillat biff kommer, eftersom det kan vara bättre, snabbare och mer effektiva alternativ, men bland dem som är benägna till perfektion, det finns inget substitut för att kunna bemästra konsten att våra förfäder. Kopplingen och Svänghjul

Din kopplingsmekanism börjar vid svänghjulet, som är en stor, slät, tung skiva bultad till motorns vevaxel. Att bygga kopplingsmekanismen, startar du först genom att lägga skivan kopplingen friktion själv, som går upp mot tryckplattan, men inte snurra med det. Den ringliknande tryckplatta går ovanpå kopplingsplattan, och det bultar till svänghjulet. Insidan av tryckplattan ringen är fodrad med spänstiga, triangulära spakar som når inåt mot mitten av tryckplattan. Dessa Spring hävarmar fäster vid tryckplattan på svängtappar, den andra änden av hävarmarna fäster kopplingslamellen. När du trycker på kopplingspedalen, trycker kopplingen gaffeln på throwout bäring mot motorn, trycka på spakarna och släppa kopplingen. Utan detta tryck, trycker fjädern spaken lamellkopplingen friktionen i svänghjulet, låser de två tillsammans.
Växellådans ingående axel och klokoppling

växellådans splines ingång skaft sticker ca 5 till 8 inches ut från fronten av transmissionen. Spetsen på denna axel glider in i ett styrhål i centrum av svänghjulet, medan räfflorna koppla in kopplingen skivan. När kopplingsplattan låser på svänghjulet, snurrar den ingående axeln. Den ingående axeln använder vad som kallas "hund kopplingar" för att välja växlarna. Den inre delen hos kopplingen är i grunden ett kugghjul med helt raka tänder, det är låst till den ingående axeln och alltid roterar med den. Väljaren ringen är en ring med tänder på insidan som matchar hunden redskap. Det är smalare än hunden redskap, så att den kan glida framåt och bakåt på själva redskapet. Flytta överföringen skiftenhet spaken skjuter urvalsringen antingen framåt eller bakåt.
Engagera Drive Gear

På vardera sidan av hunden redskap är drivhjulen . På hund-kopplingen sidan av drivhjul är mycket smala hund redskap knutna till drivhjulet. När väljaren ringen glider över dessa redskap, låses den ingående axeln hund växel till en på drivhjulet. Sålunda låser drivkugghjulet till ingångsaxeln. Problemet med detta arrangemang att drivhjulet, vilket frihjul på den ingående axeln när den inte används, snurrar på en annan hastighet än den ingående axeln medan flytta. Försöker man tvinga urvalsringen över drivkugghjulet resultat hund redskap vid slipning.
Synkroniseringsringarna

Många moderna transmissioner använder synkroniseringsringarna, särskilt i de lägre växlarna, där Skillnaden mellan axel och kugghjul hastigheten är som störst. Synchro är en tvådelad mekanism. Den första är en mycket smal växel - dimensionerad för att passa insidan av väljaren ringens tänder - inklämt mellan den ingående hund kugghjulet och drive-växel hund redskap. När väljaren glider över synkro växel, skjuter synkro upp mot drivhjulet och, via friktion, snurrar det upp till samma hastighet som den ingående axeln. När synchro och drivhjulet snurrar med samma hastighet, kan väljaren ringen glida på drevet och engagera den. En tandad "blockerande wheel" sitter ofta mellan synchro och drevet för att stoppa väljare från att glida tills hastigheter matchen.
Engagera Utgångsaxeln

ingående axeln och dess kugghjul driver låg parallellt med den utgående axeln och dess växlar. Den utgående axeln s utväxling storlekar är anpassade till de i den ingående axeln: där den ingående axeln används mindre kugghjul, använder den utgående axeln större. Ju större ingångskugghjulet och ju mindre utgående kugghjulet, desto högre utväxlingsförhållande. I första växeln, glider urvalsringen över hunden kugghjulet på den minsta ingångsdrevet, som ingriper med största utgångskugghjulet. När man växla till andra, frikopplar urvalsringen den minsta ingångskugghjulet och ingriper med en något större i diameter. På och på sekvensen går tills du kommer igenom alla växlarna. Moderna växellådor använder ofta en eller flera nyckeltal överväxel, där den ingående axeln Gear är faktiskt större än den utgående axeln är. Det droppar varvtalet ytterligare för bättre bränsleekonomi och högre toppfart.

.from:https://www.motorfordon.com/bilar/Aftermarket/general-auto-upgrades/96771.html

Previous:
Next:

Allmänna Auto Uppgraderingar

 

Copyright (c) https://www.motorfordon.com Svenska Bil All rights reserved.