Svenska Bil >> Driving Safety >> bilolyckor >> Content

Hur sparar Krockkuddar liv?

Krockkuddar i bilar rädda många liv. Vid en krock, väskor strategiskt placerade i bilen blåsa upp och ger en kudde för föraren eller passageraren. Airbag effekt ökar kraftigt när de sätts i samband med användning av bilbälten. Airbagen

en frontalkrock (inom 30 grader från centrumlinjen av fordonet) fordonets krockkuddar utlöses förare och väskor passagerare, som skjuter ut ur deras dolda plats i hastigheter upp till 200 miles per timme, stötdämpande kroppen från skadliga ytor som instrumentbrädan eller ratten. Sidokollisionskuddarna, som kan placeras i dörrpaneler eller på ytterkanten av framstolarna, distribuera samma sätt, som gör fönster krockkuddar och bakre krockkuddar sits, som är belägna på baksidan av framstolarna.


typer av krockkuddar

Airbag system använder ofta en airbag-modul består av en nylonväska och en tändare-uppblåsningsenhet. Förarsidan modulen är i mitten av ratten pad. Krockkuddemoduler använder olika metoder för att utveckla krockkudden. Det vanligaste är enkel förbränning, som frigör gaser som expanderar krockkudden. Så kallade "hybrid krockkuddar" förlita sig på en liten sprängladdning, vilket utlöser frisättning av stora volymer gas som lagrats i en kassett. Mekaniska krockkuddar anställa en liten metallkula som smäller framåt i en krasch, snubbla en hävarm som utlöses airbagen.
Mekanism av krockkuddar

flesta krockkuddar förlita sig på sensorer för att upptäcka en krasch, som sedan varnar luftkuddekontrollern (en dator) för att inleda processen med att krockkuddarna löser ut. Vissa sensorer mäter retardation, andra, som kallas stötsensorer, är monterade i mycket framför fordonet. Sensorer är antingen magnet-och-ball sensorer, där en krasch orsakar en liten metallkula att bryta sig loss från en magnet för att skapa elektrisk kontakt), eller spole sensorer våren, som svarar genom att ha de energier en krasch komprimera en fjäder för att göra en elektrisk kontakt. När sensorerna har larmade luftkuddekontrollern av en krasch, krockkudden tändaren eller gasbehållaren inleda frisläppandet av högt tryck gas för att blåsa upp nylon krockkudden.
Betydelse

Enligt en studie av Dr Donna Glassbrenner av National Highway Traffic Safety Administration, ökade antalet räddade liv med krockkuddar dramatiskt under perioden 1991 till 2001 när krockkuddar räddade nästan 2.000 liv. Studien påpekar att krockkuddarna väsentligt kan öka effektiviteten av säkerhetsbälten, och att effektiviteten av krockkuddar ensam är långt ifrån effektiviteten av krockkuddar i kombination med säkerhetsbälten.
Historia Krockkuddar

Det första patentet för en krockkudde utfärdades till John W. Hetrick 1953, men den snabba ökningen av olyckor på 1960-talet föranledde den federala regeringen 1969 att uppdra system åkande säkerhet för bilar. År 1973, efter förbättringar kollisionssensor design, presenterade Oldsmobile Toronado första passagerarkrockkudde. Ford och Chrysler följde med valfria krockkuddar under mitten av 1980-talet, och under 1990 var krockkuddar standardutrustning i Ford-bilar. 1998 hade den federala regeringen mandat förare och passagerare krockkuddar för alla personbilar.

.from:https://www.motorfordon.com/bilar/driving-safety/car-accidents/144906.html

Previous:
Next:

bilolyckor

 

Copyright (c) https://www.motorfordon.com Svenska Bil All rights reserved.