Svenska Bil >> Auto Repair >> Allmänt Auto Repair >> Content

Kan du återanvända Bromsbelägg från en dålig Rotor?

För de flesta människor, är en "dålig" bromsrotor en med några repor och spår i den yta som skär in i dynan, eller en som är vågig och skev . Men det finns mycket mer som händer med din broms rotorer än du kanske ser på ytan - och även det är illa nog som det är. Vad är en "dålig" Rotor?

En massa saker kan gå fel med en broms rotor. Mest uppenbara är mekaniska fel som spår i rotorn orsakad av hårdare partiklar i dynmaterialet, sprickor i rotorn och vågighet eller skevhet i rotorns yta. En främre broms rotor måste regelbundet ta ungefär 30 till 35 procent av all den energi som går till att flytta din bil, vilket skapar en hel del värme. Värme, bland annat orsakar rotorns metallen att expandera, när metallen svalnar och kontrakt, kommer vissa zoner i metallen kylas snabbare än andra. Den ojämna kylningen drar dessa zoner i olika riktningar, vilket gör att rotorytan att tänja och bli vågigt. Extrem värme kan också påverka metallens kristallstruktur, vilket leder till ännu större problem på lång sikt.
Grooved Rotorer

Alla broms rotorer som inte är helt ny utställning en viss mängd räffling på rotorns yta. När spåren är mikroskopiskt små, kommer topparna mellan spåren skära in i broms dynmaterialet. Samtidigt kommer de hårdare partiklarna i dynan motstå denna skärning och skava Sidorna av dessa spår. Så småningom kommer spåren att få tillräckligt stor för att vara synlig och skär stora, matchande spår i dynan. Så det är inte en fråga om om den räfflade rotorn kommer att skära in i din pad - och vice versa - utan snarare hur långt och hur mycket kuddar kommer att fördjupa dessa spår. Om rotorerna inte uppvisa spår djupa eller tillräckligt skarp för att fånga en nagel, då kan du byta ut bromsbeläggen utan maskin-arbete eller ersättning. Du kan sätta nya belägg på ett djupt räfflad rotor, men tänk på att a) det kommer att ta lite tid för dynorna till "säng i" och följer spåren i rotorn, b) medan sängkläder på, dynorna kommer snabbt accelerera spår breddning och c) spår skapar svaga punkter i rotorn, vilket ökar oddsen att det kommer att spricka eller splittras.
Warping

en skev Rotorn kan lätt äta dina nya kuddar liv, och kan skada andra, dyrare delar i bromssystemet. Detta är speciellt sant för vissa bilar med låsningsfria bromssystem. Ett ABS-systemet fungerar genom att öka eller tappa bromstrycket för varje hjul. Om vågkammarna i dina rotorn står längre ifrån varandra än dynan är lång, då hela dynan kommer att sjunka in mellan vågorna. När topparna kommer tillsammans, kommer de skjuta tillbaka på plattan, skapa små fluktuationer vätsketryck i bromsledningar. Dessa svängningar kan skada låsningsfria modulator bromstryck, som kostar betydligt mer att byta än vad det kommer att kosta dig att få rotorerna bearbetas platt. Så, om dina rotorer är skev, nya rotorer är tillrådligt, särskilt eftersom nya rotorer är vanligtvis inte mycket dyrare än maskinbearbetning. Och, efter bearbetning, kommer du avsluta med tunnare rotorer som är mer benägna att överhettning och strukturella fel.
Väsentliga förändringar

denna föga kända, men endemisk , problemet har både plågat och förvirrade broms mekanik för ett sekel eller mer. För länge sedan, märkte mekanik som, efter rotorerna för skevhet eller överhettning, skulle bilarna ofta rulla tillbaka in i butiken när rotorerna åter skev några månader senare. Och åter skevhet problemet har existerat som växelvis ett pussel eller en myt - beroende på vem du frågar - sedan dess. Men, ganska nyligen har ingenjörer upptäckt att, efter en episod av extrem överhettning skulle de områden av rotorn som fick den hetaste förändras i kristallin struktur från den normala ferrit struktur längst till hårdare cementit. Cementit, även känd som jämkarbid, är ungefär som en keram och har helt andra egenskaper ifråga om hårdhet, slipförmåga och värmeledningsförmåga. Tänk på bitar av ek flytande i fryst glass, och du har rätt idé. När dessa cementitpartiklar fläckar bildas och tränga rotorytan till mer än ett fåtal nanometer, är rotorn skjuten och kommer snabbt självförstörande.

.from:https://www.motorfordon.com/bilar/auto-repair/general-auto-repair/75851.html

Previous:
Next:

Allmänt Auto Repair

 

Copyright (c) https://www.motorfordon.com Svenska Bil All rights reserved.