Skillnad mellan Ultra High-Performance & högpresterande däck

Skillnaden mellan hög-prestanda (HP) och extremt högpresterande (UHP) däck är en fråga om grader, och varierar från tillverkare. Den interna strukturen och grundläggande konstruktionen är densamma, de två är vanligtvis åtskilda av slitbanan konfiguration och gummiblandning. Däremot kan dessa två faktorer ensamma förändras nästan varje aspekt av däckens prestanda, slitage och livslängd. Grundläggande kriterier

flesta av däckets grepp bestäms av hur mycket gummi det kan faktiskt sätta på vägen, vilket i sig är en funktion av däckets bredd och mönster. Ett däck med färre vatten-siphoning spår (lameller) lägger mer gummi på marken per kvadrattum kontaktyta. Den andra grundläggande kriterierna för däck design har att göra med gummiföreningen sig självt, mjukare och mer följsamma gummiblandningen, desto bättre den vidhäftar till vägytan. UHP däck nästan alltid har färre spår och mjukare gummi än HP däck.
Absolute Grip


Som du kan förvänta sig från namnet och beskrivningen, kommer UHP däck ger maximal mängd dragkraft under de flesta förhållanden. UHP däck har större mängder av både "mekanisk adhesion" (förmågan att ta tag små ojämnheter i vägbanan) och "molekylär vidhäftning" (hur klibbiga däcket blir då varm). Fördel i absoluta grepp på torra vägar går till UHP däck.
Wet Traction

Traction i regnet är en helt annan historia. Som nämnts, de flesta UHP däck utnyttjar färre mönsterdjup lameller för att sätta den maximala mängden gummi på vägen, bra för dragkraft i den torra, potentiellt katastrofal i vått. Dessa lameller är ansvariga för att evakuera vatten ut från under däcket på hastighet, utan dem, får vatten fastnar under och hydroplanen däck. Även om det finns några mer regn-vänliga HUPs på marknaden, är det faktum att de flesta av dessa är homogena i namn bara. Faktisk dragkraft på torra vägar är närmare det av en standard HP. Fördel i regnet (vanligtvis) går till HP däck.
Livslängd

En bieffekt av att använda mjukare gummiblandning är att det slits ut snabbare, ibland avsevärt så. Det mjuka gummit kan göra ett bra jobb att gräva i små imperfektioner i vägen, men det kan vara för mjuk för att tåla den slipande kraft den kontakten. Däremot kan bära under tävlingsförhållanden vara en helt annan sak. Bära under tävlingsförhållanden är på många sätt en biverkning av överdriven värmeutveckling. De homogena större yta och större block slitbanan bidra till att minska trycket per kvadrattum på slitbanan och sprida värmen ut över ett större område, vilket innebär att även en ganska klibbig UHP kan överleva längre på en racerbana än en hårdare HP.

Flexibilitet

För nonrace drivrutiner, kan begreppet flexibilitet verkar lite abstrakt. "Flexibilitet" hänför sig till däckets personlighet vid breakaway (där den förlorar vidhäftning till vägens yta). En UHP däckets gummiblandning och mönsterdesign är utformad för att ge en mild, förutsägbar och progressiv utbrytning, vilket gör att föraren att hålla sin bil precis vid gränsen av vidhäftning vid alla tidpunkter. Lesser HP däck (för att använda racer slang) tenderar att "bryta som glas" vid gränsen. Deras grepp är som en strömbrytare, det är antingen hela vägen dit eller inte. Detta kan göra för en farligt oförutsägbara bil på galoppbanan. De mest flexibla UHP däck är de med så kallad "R-förening" gummi, ofta betecknas i namnet på däcket.

.from:https://www.motorfordon.com/bilar/Aftermarket/tires/98146.html

Previous:
Next:

Däck

 

Copyright (c) https://www.motorfordon.com Svenska Bil All rights reserved.