Svenska Bil >> bilentusiaster >> Collectible Cars >> Content

Vad göra flera Kamaxlar betyda för bilar

Motorer med flera kamaxlar -? Oftast tvilling /dubbel kamaxlar - förkortas DOHC för dubbla överliggande kamaxel. Dubbla kamaxlar ger motorn designern mer flexibilitet i att forma effekt, vridmoment, flöde och rev egenskaper hos motorn. Den andra kamaxeln ger designern en överlappande kam profil. För att förstå fördelarna med extra kamaxlar, måste du först förstå grunderna i vad en enda kam gör. Vilka Kamaxlar Gör

kamaxeln styr ventiltider i en bilmotor. Motor designers tänka av motorns rotation i grader. Olika händelser inträffar vid olika punkter i motorns rotationsriktning. En kamkedjan korrelerar mekaniskt vevaxeln stavarna och kolvar till kamaxel och ventiler. Kamaxeln, i sin tur, iscensätter, inte bara tidpunkten för ventilerna, men timingen av ventilerna i förhållande till tidpunkten för kolvarna.
Kamlober

Kamaxlar har äggformade lober. Eftersom kamaxeln snurrar, skjuter den högsta punkten av lob ventilerna öppna. När de stänger, ventilfjädrar driva ventilen tätt till kamloben. Konturen eller form av ventilen loben är avgörande för en motors egenskaper. Den bestämmer den punkt i motorns rotation vid vilken inloppsventilen börjar att låta en frisk luft /bränsleblandning in i förbränningskammaren, hur långt ventilen öppnar, hur länge det förblir öppen, och den exakta tidpunkt vid vilken den stängs. Cams bestämma när avgasventilerna stanna stängda och när de öppnar för att släppa förbrukad gas. Var och en av dessa åtgärder, i samförstånd, forma en motorns effekt, vridmoment, egenskaper acceleration och bränsleekonomi.
Multi-Cams

Multi-kamaxlar hjälp övervinna ett par kamaxlarna begränsningar. Begreppsmässigt beror den korrekta kamutformningen på hur motorn används för tillfället. Road racing bilar skulle ha en design, racers dra en annan, taxibilar annan. Man är inte bättre än den andra. En är bättre lämpade för en given tillämpning. Ett sätt att förbättra prestanda och tillhandahålla ett bredare utbud av prestanda är att lägga till ytterligare ventiler och ytterligare kameror för att driva dem. För varje ny uppsättning av kam-och ventiler, finns det oftast en annan uppsättning cam timing. Så börjar en ventil för att öppna före den andra och man börjar stänga innan den andra. De kan öppna bredare, alltför. Lägga kamaxlar nästan alltid innebär att lägga prestanda och effektivitet.
Ett steg mot Variabel

När du installerar en kamaxel, du engagerad och återhållsamma att de egenskaper som cam . Helst skulle din cam timing justeras medan du kör, baserat på hur du kör. Konceptet kallas variabla ventiltider. Det anses vara den heliga graal för motorkonstruktion. Medan många tillverkare, från Honda till Ferrari, har kamaxel församlingar som mekaniskt morph vid olika varvtal, detta är bara en approximation av variabla ventiltider mer exakt beskrivas som fasförskjutning. Du kan tänka på flera ventiler på kontinuum av en enda, fast kamaxel till en helt variabelt ventilsystem. Multi-kamaxlar är ett eller två steg i rätt riktning.

.from:https://www.motorfordon.com/bilar/car-enthusiasts/collectible-cars/91212.html

Previous:
Next:

Collectible Cars

 

Copyright (c) https://www.motorfordon.com Svenska Bil All rights reserved.