Däckstorlek Effekt på Utväxling

Däckstorlek har ingen effekt på utväxling, utväxlingen i sig är en fast mekanisk konstant bestäms av antalet tänder på axlarna ingång (kugghjulet) växel och utgång (ring) växeln. Däremot kan däckstorlek, och påverkar, fordonets "effektiva" utväxlingsförhållandet, vilket är en något mer komplicerad fråga. Däck Cicumference

effektivt förhållande handlar om hur mycket mark däcket täcker per varv (aka "omkrets"), som har allt att göra med dess diameter. Däckomkrets är lätt att räkna ut med hjälp av den gamla klass-school formeln "2 x Pi (3,14) x R (radie)." Vi kommer att använda en 30-tums-tall (30-tums diameter) däck som ett exempel. Två multiplicerat med 3,14 är lika med 6,28, eftersom avståndet är lika med hälften av diametern, vi multiplicera nästa 15 (30 dividerat med 2) med 6,28 för att få 94.2 inches i omkrets. Du kan faktiskt bara använda genvägen "Diameter x 3.14" i detta fall, eftersom du multiplicera med två och sedan dividera med det.
Storlek skillnad

Som i exemplet ovan, säga att du byter från en 30-tums-tall däck till en 40-tums däck. Den 40-tums däck täcker 125.5 inches per varv, vilket är 31,4 mer än 30-tum. Dividera 31.4 av den ursprungliga däckets omkrets och du kommer till 0,333, vilket, när det omvandlas till procentsats, kommer ut till 33,3 procent. Det är en effektiv minskning av utväxling du kommer att uppleva när man byter till större däck. Ekvationen ser ut så här: "N" (omkrets nya däck) minus "O" (omkrets gamla däck) är lika med "D" (skillnad). "D" delat med "O" lika med förändringen i procent.
Ny Effektiv Ratio

effektivt förhållande är oerhört viktigt eftersom det är direkt förhållande till bilens vridmoment och acceleration. För att få effektiva förhållandet, multiplicera procentsatsen i förändring av den ursprungliga växeln och sedan subtrahera från axeln förhållandet. Vi ska säga 0,333 gånger ett förhållande lager axel 4:1 (1.333), vilket nät du ett nytt förhållande av 2,7:1.
Återställa Stock Ratio

Om du kör större däck och vill returnera bilen till sitt lager effektiv utväxling och acceleration, måste du byta ut gearset i differentialen. För att ta reda på vad din nya ideal utväxling blir, bara att lägga den procentsats i förändring från det gamla förhållandet (1.333 i vårt exempel) till din befintliga förhållande. I detta exempel ger att du letar efter en ny gearset med en 5.333:1 förhållande.
Dynamiska förändringar

Inte alla förändringar i prestanda beroende på däckets diameter är nödvändigtvis dåligt. byta däck är ett bra sätt att göra små förändringar i bilens acceleration och toppfart utan att behöva tillgripa en utväxling förändring i differentialen. Till exempel, om du är dragracing och din motor når sin röda linje innan du slår i slutet av drag-strip, kan du installera större däck för att sänka den effektiva utväxling. Det motsatta gäller också. Om vid slutet av dra remsan, läser din varvräknare 1000 rpm under motorns toppeffekt RPM kan du se några allvarliga vinster i acceleration genom att helt enkelt byta till en mindre däck.

.from:https://www.motorfordon.com/bilar/Aftermarket/tires/98138.html

Previous:
Next:

Däck

 

Copyright (c) https://www.motorfordon.com Svenska Bil All rights reserved.