Flat Top Pistons Vs. Dome Pistons

kolvutformning länge varit en punkt av påstående bland hot-rodders, och av goda skäl. Kolvhuvudena kan variera från helt plana toppar till kupade kolvar med en fördjupning i mitten och deras polar-motsatta kupolformade motsvarigheter; varje design har för-och nackdelar som är starkt beroende av andra faktorer, såsom topplock design. Rita några grundläggande slutsatser utifrån vad som är känt om lågan resor och komponent vikt kan hjälpa till att peka dig i rätt riktning. Flame resor |

Flame resor är en av de viktigaste faktorerna, så det är bäst att börja här. Bensin inte exploderar inte i dina cylindrar, det brinner i en ständigt växande bubbla som kallas en flamfronten. Förutsatt att motorn har någon sorts virvel effekt i cylindern, som de flesta gör, lågan faktiskt färdas i något av en nedåtgående rörelse virvel. En platt-top kolv gör flamfronten att skingra jämnt längs kolvens huvud, medan sätta en kupol ovanpå kolven avbryter ens flamfronten resor. Så, allt annat lika, är kupolen själv nästan garanterat att kosta dig lite ström bara för att blandningen inte brinner så jämnt eller så snabbt som det kunde. I detta fall går fördelen i flamfronten resor till platt-top kolv.
Ström Expression

brinnande gaserna i din motorns förbränningsrum förflytta kolven genom ökar cylinderns tryck, mätt i pounds per kvadrattum. Låt oss säga att du har en platt-top kolv med en diameter på 4 inches, lite matematik säger oss att det har fått en yta av 12,56 inches. Om din förbränning händelsen ger dig £ 200 för trycket per kvadrattum, slut dig med £ 2512 i kraft trycka ner kolven. Nu sätter en triangulär kupol på toppen. Sidorna i triangeln måste resa lite längre för att spänna kolvens 4-tums diameter eftersom de går upp i en vinkel, vilket ger mer yta. Så, om du har en kupol som ökar area kolvens yta genom en extra 1,0 inches, är trycket på kolven ökat med ytterligare 200 psi. Av denna anledning, kupolformade kolvarna har fördelen vid makten uttryck.
Vikt och varvtal

Vikt är en viktig faktor i kolvens utformning, främst eftersom den avgör hur hög kan motorn innan knäppa kolvens vevstake. Vid höga varvtal, kolvar erfarenhet accelerationskrafterna mäter i tusentals g s. Vid lägre varvtal, kan kolven uppleva endast ca 400 g: s acceleration och retardation. Med andra ord utövar kolven 400 gånger så mycket kraft på kolven eftersom den väger. Vid 10000 rpm, kan kolven ser så hög som 9000 eller 10.000 g talet. Vid denna typ av hastighet, en genomsnittlig flat-top kolv väger en måttlig 500 g - eller £ 1,1 - skulle utöva ca 11000 Ib kraft på stången. Tillsatsen av en 0,22-lb. aluminium dome lägger effektivt £ 2200 av belastningen på stången. Den extra vikt kan orsaka vevstaken att knäppa och motorn till självförstörande vid höga varvtal. Återigen går den fördelen i vikt och varvtal för platt-top kolv.
Acceleration

Acceleration fördelar mellan kolven typerna kan vara lite av en tvätt och beror till stor del på motorn. Extra vikt innebär mer vikt att accelerera och bromsa, och som vi redan har sett, kan dessa accelererande krafter vara ganska betydande. Tunga kolvar långsam motor acceleration, som inte gör mycket för prestanda, men ännu viktigare de sakta inbromsning. En motor som saktar långsamt tar längre tid att släppa i varv mellan växlingar, och som bromsar växling. Även om detta kanske låter lite nitpicky, kan kolvens vikt gör skillnaden mellan långsamma, hårda skift och skarpa, snabba växlingar. Men på grund av den kupolformade kolvens ökad yta och övermakt uttryck, du är inte troligt att förlora någon hästkrafter grund för accelerationer. I slutändan är det hästkrafter förloras genom acceleration ungefär lika mellan de två kolvar typerna, men fördelen i motorns retardation och skiftande egenskaper går till platt-top kolv.
Bedömning

Överväg kupolformade kolvar En materiell sista utväg, att endast användas om du har en stor brännkammare och desperat behöver kupolen öka kompressionen till en acceptabel nivå. Medan kupolformade kolvar erbjuder några fördelar i termer av makt uttryck via ökad yta, kupade kolvarna kan göra samma sak med betydligt mindre vikt straff. Om de endast motorer som verkligen behöver dome kolvar är de som använder halvrunda brännkammare, i detta fall, är kammarens tak så högt och nådde som du nästan inte kan hålla en anständig kompressionsförhållande utan en kupol kolvhuvud. Annars skulle du göra bättre att köra en mindre förbränningsrum och flytta förbränningshändelsen ner i kolven med en maträtt. Men detta kommer med en bit av en viktökning jämfört med en platt-top kolv, så den kupade kolven är mer lämplig för stora förflyttningar, låga varvtal motorer. Allt detta gör den platt-top kolv att föredra för de flesta prestanda motorer, särskilt de som inte använder halvrunda brännkammare.

.from:https://www.motorfordon.com/bilar/Aftermarket/general-auto-upgrades/96864.html

Previous:
Next:

Allmänna Auto Uppgraderingar

 

Copyright (c) https://www.motorfordon.com Svenska Bil All rights reserved.